Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tömeges halpusztulás hatósági közreműködéssel

Posted by Suggestor - 2016. február 24. szerda

“Nem hittünk a szemünknek, amikor a Facebookon megláttuk egy salgótarjáni férfi fotósorozatát, amelyből látható, hogy több tonna döglött hal hever az egyik Nógrád megyei tó leeresztett medrében. A kisterenyei víztározóban a hivatalok felelőtlensége miatt történt a halpusztulás: a tározó leeresztőgépe elromlott, meg kellett javítani, de erre csak úgy volt mód, ha kifolyatják a mederből a vizet. Azonban a leeresztéssel nem vártak addig, míg az ott élő halakat kimentik, így azok tömegesen elpusztultak.”
“Már tavaly elkezdték napi néhány centivel leengedni a Tarján-patak kisterenyei víztározóját, de időközben a Nógrád Megyei Kormányhivatal halászati főosztálya le is állíttatta, hogy megkezdhessék a halak kimentését.
Ez azt jelenti, hogy a halászati főosztálynak ilyenkor keresnie kell egy halgazdálkodót, illetve keresniük kell halászokat, akik meg tudják oldani a mentést.”

„Csakhogy a Vízügyi Igazgatóság a munka leállítását megfellebbezte, mondván, sokkal fontosabb, hogy a hibás berendezést minél hamarabb megjavítsák, a tóban úgy is elenyésző mennyiségű hal van, ráadásul halászati joggal sem rendelkezhet oda senki, mivel már a horgászás is tilos. Szilágyi Attila, az igazgatóság vezetője hozzátette, hogy a tavaszi olvadásos-áradásos időszakra szeretnék befejezni a javítási munkálatokat” – írja az Index.hu.

Azt már csak mi jegyezzük meg a természetet szerető és tisztelő emberként, hogy ki volt az a senkiházi, aki ezt meg merte csinálni! Ha nem tudta, hogy ennyi hal van még a tóban, akkor azért, ha meg tisztában volt vele, akkor azért érdemli meg a felelősségre vonást.  Jöhet bármilyen hivatalos magyarázkodás, nincs az az érv, ami ezt a gaztettet elfogadhatóvá teszi.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/02/21/kisterenyei-halpusztulas-hatosagi-felugyelettel

és
http://egriugyek.hu/a-kornyek-ugye/hihetetlen-halpusztulas-leengedtek-a-tarozo-vizet-mikozben-meg-benne-voltak-a-halak

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s