Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az idősek másként gondolnak a nyugalomra, a szomorúságra és a magányra

Posted by Suggestor - 2016. február 26. péntek

A University of Massachusetts at Amherst kutatói megállapították, hogy az idősebb felnőtteknek más, pozitívabb fogalmaik vannak az olyan érzelmekről, mint a nyugalom, a szomorúság vagy a magányosság.

Rebecca Ready, az egyetem pszichológia tanszékének professzora, kutatásvezető lényeges dolognak tartja az eredményt, mert az segít jobban megérteni az idős emberek érzéseit gondozóiknak, pszichoterapeutáiknak.

„Az idős emberek nagyobb nyugalomról számolnak be, mint a fiatalok. Gazdagabb fogalmaik vannak arról, mit jelent nyugalmat érezni, mint a fiataloknak.”

A szó-csoportosítási feladatban az idős emberek több pozitív érzelmet kapcsoltak a nyugalomhoz, olyanokat, mint a vidám, boldog, örömteli.
A kutatók feltételezik, hogy ”ez a szélesebb nyugalom-fogalom” összefügghet azzal a ténnyel, hogy az öregek többször érzik a nyugalom pozitív hatását, mint a fiatalok.

„Meglepetéssel vettük tudomásul, hogy a fiatal felnőttek önmagukat elítélő szavakkal hozzák összefüggésbe a szomorúság és a magányosság fogalmát: szégyellni, utálni való dolognak tartják, dühösek magukra, ha ezt érzik.

A kutatásban 32 idős ember (60-92) és 111 fiatal felnőtt (18-32) vett részt.
70 darab, érzelmet kifejező szót kellett pozitív vagy negatív értelmezéssel ellátniuk, és hozzáfűzni, hogy számukra aktivizáló-e a jelentésük. Majd arra kérték őket, hogy csoportosítsák a hasonló szavakat.

Sok szó esetében hasonló lett a csoportosítás az idősek és a fiatalok körében, de szisztematikusan különbözött a szomorúság, a magányosság és a nyugalom megítélése. Úgy találták, hogy az idősek ezeknek az érzelmeknek a fogalmát sokkal pozitívabbnak és aktívabbnak érzik, mint fiatal társaik.
Az érzelmek általában véve, sokkal ösztönzőbbek az idősek számára.
Az öregek kevesebb depressziós tünetet mutattak, mint a fiatalok.

„Mélyebben megismerhetjük ezekből az adatokból az öregedés eddig ismeretlen kedvező hatásait: a pozitív érzelmek gyarapodását, a szégyenérzés csökkenését a szomorúság vagy magányosság miatt.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/uoma-oah022516.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Az idősek másként gondolnak a nyugalomra, a szomorúságra és a magányra”

  1. uniohid said

    “Az öregek kevesebb depressziós tünetet mutattak, mint a fiatalok.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s