Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az erőteljes fizikai aktivitás és az egészség

Posted by Suggestor - 2016. február 29. hétfő

Az intenzív fizikai aktivitás növeli az agyban két neurotranszmitternek (jel-átadónak) a koncentrációját: a glutamátnak és a gamma-aminobutiric savnak, a GABA-nak a szintjét.

Ezért a fizikai aktivitásnak fontos szerepet kell tulajdonítsunk a depresszió és más rendellenességek kezelésében, amely betegség a jelátadás nehézségeivel kapcsolatos. A neurotranszmitterek az agysejtek közötti kommunikációt irányítják, ami a fizikai és érzelmi egészségünket szabályozza.
„A depressziót a glutamát és a GABA elégtelen szintjével szokták jellemezni. Ha sikerül visszavinni a normál szintre, helyreáll a mentális egészség” – mondja Richard Maddock professzor (University of California, Davis – pszichiátria és magatartástudományi tanszék).

„Kutatásunk kimutatta, hogy az erős fizikai edzés újra feltöltötte a neurotranszmitterek – jelátadók – ‘raktárait'”.
Ez a kutatás annak megoldásában is közrejátszik, hogy az agyunk, ez a hatalmas energia-felhasználó, mihez kezd azzal a rengeteg üzemanyaggal?

„Metabolikus szemszögből nézve az erőteljes fizikai aktivitás a legüzemanyag-igényesebb tevékenység, sokkal erőteljesebb, mint a differenciálszámítás vagy a sakk, de azt senki nem tudja megmondani, mi történik ezzel az energiával. Úgy tűnik, az egyik, amire fordítódik, az az, hogy több neurotranszmittert csinál” – magyarázza Maddock professzor.

Mind ezidáig eléggé felületesen kezelték az agytudományban a fizikai aktivitás során keletkező energia kérdését. Bár az új eredmények az agy energiafogyasztásának csak egy kis részére adnak választ, fontos lépést jelentenek az agyi anyagcsere komplexitásának megértésében.

Emellett a kutatás rávilágít arra is, hogy az ülő életmód miért gyakorol negatív hatást az agyfunkcióra, vagy az endurance (‘kitartási’ sportok: hosszú távfutás, kerékpárversenyzés) sportok hogyan hatnak (eufória-érzés – szerk.) az agyra.

„Az sem világos még, mi okozza azt a hirtelen fáradtság-érzést, ami edzés közben rátör az emberre. Arra szoktunk gondolni, hogy az izmok kifogytak az oxigénből vagy az energiamolekulából. De az is szóba jöhet, hogy az agy elérte kapacitása határát.”

Maddock és munkatársai 38 egészséges önkéntesen tanulmányozták a fizikai aktivitásnak az agyra gyakorolt hatását.
A résztvevők állókerékpáron tekertek, maximális pulzusuk 85 százalékáig. A kutatók mérték a GABA és a glutamát-szintjüket az igénybevétel előtt és erőteljes edzések – 8-tól 20 percig – után. (Továbbá egy kontrollcsoportét is, akik nem edzettek.)

A glutamát és a GABA-szint emelkedett a fizikai aktivitást végzőknél, de a nem-aktívak között nem.
Érdekes, hogy jelentős emelkedést a vizuális kéregben tapasztaltak, ami feldolgozza a vizuális információt, és egy másik agyterületen (anterior cingulate cortex), ami a pulzust szabályozza, valamint néhány kognitív funkciót és az érzelmeket.

Idővel ezek a hatások lecsengtek, de bizonyítékok vannak hosszú távú hatásukra.

„Emellett összefüggést találtunk az agyban a nyugalmi glutamát-szint és aközött, mennyit tréningeztek a résztvevők a megelőző héten. Ez előzetes információ, de nagyon ígéretes.”

A kutatás rámutat, hogy a fizikai aktivitást a depresszió alternatív kezeléseként is lehet hasznosítani. Főként a 25 év alatti betegeknél, akik rosszul bírják az SSRI-knek (szelektív szerotonin reuptake inhibitors) a mellékhatását.

A továbbiakban Maddock és csapata azt kívánja tanulmányozni, hogyan hat a kevésbé intenzív aktivitás – a séta, gyaloglás – az agyra, vajon hasonló eredményt fejt-e ki.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/307104.php

Egy hozzászólás to “Az erőteljes fizikai aktivitás és az egészség”

  1. uniohid said

    “…a fizikai aktivitásnak fontos szerepet kell tulajdonítsunk…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.