Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A méhek elbutulnak ettől a rovarirtótól – még parányi mennyiségben is

Posted by Suggestor - 2016. március 3. csütörtök

A méhek súlyos tanulási nehézségben és memóriavesztésben szenvednek, ha akár csak egy parányi adagot is felvesznek a klórpirifosz nevű (C9H11Cl3NO3PS ) rovarirtószerből,és ez a mérgezés potenciálisan az életképességüket is fenyegeti – mondják az új-zélandi Otago Egyetem kutatói.
Az egyetem zoológia tanszékének munkatársai begyűjtöttek Otago tartományban 17 helyszínről, 51 méhkolóniából méheket, és megmérték a klórpirifosz szintjüket.
A 17 helyszínről származó méhek közül három helyen, az 51 méhkaptárból hatban fedeztek föl – alacsony koncentrációban klórpirifoszt.

Az, hogy klórpirifoszt találtak, egyáltalán nem volt meglepő.
Még 2013-ban az egyetem kémia tanszéke Kim Hageman professzor vezetésével kimutatta, hogy még a nem-permetezett országrészekben is, jelen van – kimutatható mennyiségben – a földben, vízben, levegőben, növényi mintákban a szer. Ez a peszticid ugyanis könnyen gáz halmazállapotúvá válik, és úgy nagy távolságot képes megtenni.

A kutatók ezután hasonló mennyiségben használták a vegyszert, mint ahogy a terményraktárakat szokták fertőtleníteni a rovarkártevők ellen, ez megfelelt a mintavételi helyekről származó méhek táplálékában levő méregmennyiségnek.

Laboratóriumban etettek más méheket ilyen kis mennyiségű klórpirifosszal, majd megmérték a tanulási teljesítményüket. Kiderült, hogy a klórpirifosszal etetett méheknek rosszabbak a szaglás alapú tanulási képességei, és rosszabb a szaglási emlékezetük, annak ellenére, hogy az elfogyasztott klórpirifosz mennyiség ‘biztonságosnak’ van nyilvánítva.

„A méhek nem tudták felismerni azt az illatot, amellyel előzőleg jutalmaztuk őket. Pedig a méhek ilyen fajta emlékezeti mechanizmusra támaszkodnak a virágok látogatásánál. Tehát a klórpirifosz csökkenti a nektár begyűjtési és beporzási hatékonyságukat.”

Megállapítást nyert, hogy a méhek tanulását és emlékezését korlátozó, elfogyasztott klórpirifosz mennyiség 50 picogramm volt méhenként.

„Ez a mennyiség több ezerszer kisebb, mint az elhullási dózis, ami a gramm 100 milliárdod része körül van.”

„Kutatási eredményeink kérdéseket vetnek föl e rovarirtószer használatának szabályozásával kapcsolatban. Világossá teszik, hogy nem elegendő csak az elhullási hatást figyelembe venni, hanem a komoly következményekkel járó parányi dózisokra is tekintettel kell lenni.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/uoo-bd030116.php

Részletesen a klórpirifosz emberre gyakorolt hatásairól: http://kockazatos.hu/anyag/kl%C3%B3rpirifosz

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s