Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Némelyik madárfaj ugyanolyan okos, mint az emberszabású majmok

Posted by Suggestor - 2016. március 4. péntek

„Nem szükséges többrétegű emlős agykéreg a komplex gondolkodáshoz. Az agy súlya ugyancsak nem fontos a mentális képességekhez” – állítja Onur Güntürkün professzor (Ruhr-Universität Bochum).

Első pillantásra a madarak és az emlősök agya közt jelentős különbségek vannak, ennek ellenére kognitív képességek tekintetében a madarak egyes csoportjai az emberszabásúakhoz hasonlítanak.

Az utóbbi évtizedekben már gyűltek a bizonyítékok, amelyek azt igazolták, hogy a madaraknak kifinomult gondolkodásuk van. Egy elmélet szerint csak speciális esetekben képesek alkalmazni ezt a képességüket, például akkor, amikor a zsákmányuk elrejtéséről van szó.

Güntürkün professzor és Thomas Bugnyar professzor (Bécsi Egyetem) kijelentik, hogy ez nem így van.

Áttanulmányoztak számos kutatást és kigyűjtötték belőlük a madarak különféle kognitív képességeire valló példákat.
„A holló és varjúfélék és a papagájok képességei ugyanolyan kifinomultak és sokfélék, mint az emberszabásúaké” – mondja Güntürkün professzor. “Képesek logikusan gondolkodni, felismerni saját magukat a tükörben, és képesek az együttérzésre.”

De hogyan lehetséges komplex gondolkodás agykéreg nélkül?

Az emlősöknél a kognitív képességet egy többrétegű agykéreg szabályozza, amit neocortexnek hívnak. Ilyen agyszerkezetük nincs a madaraknak, ehelyett a bonyolult mentális feladatok megoldásához az úgy nevezett palliumot használják.
Azonfelül, a madaraknak sokkal kisebb agyuk van, mint az emberszabásúaknak.

„Hogy lehetnek akkor képesek a madarak ugyanakkora kognitív teljesítményre, mint az emberszabásúak? Lehetséges, hogy egy teljesen eltérő agyi mechanizmus vezényli a bonyolult kognitív folyamatokat, ami a madarakban az emlősöktől függetlenül fejlődött ki a kialakulásuktól számított 300 millió év alatt?” – teszi fel a kérdést a professzor.
Ahhoz, hogy megválaszolja ezt a kérdést, a professzor és kollégái számos ideg-anatómiai tanulmányt elemeztek.

Az eredmény:
A  madaraknak és az emberszabásúaknak valóban nagyon eltérő az agyuk,  egészét tekintve is és szerkezetileg is. Amikor azonban részletekbe menően vizsgálták, a hasonlóságok is szembetűnővé váltak.

Az agy egyes moduljai, például, hasonló módon vannak ‘behuzalozva’, és mindkét állatcsoportnál a prefrontális agyszerkezet szabályozza a hasonló végrehajtó funkciót.

A hasonlóságok eredete ismeretlen.

Nem tudjuk, hogyan alakultak ki az evolúció során ezek a hasonlóságok. Akár a legközelebbi közös ős átadhatta a madaraknak is és az emlősöknek is az idegi alapokat. Akár – és a kutatók ezt tartják valószínűbbnek – egymástól függetlenül fejlődtek, és mindkét csoport hasonló kihívásokkal találta szembe magát. Ezért aztán az agyi hálózati mintázatnak fokoznia kellett a kognitív teljesítményt.

„Csak az világos, hogy a többrétegű emlősagy nem feltétele a komplex gondolkodásnak. Az agy súlya szintén nem feltétele a mentális képességnek” – fejtegeti a professzor.
Míg az emberszabásúak agyának súlya 275-500 gramm, a madaraké 5-20 gramm.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/rb-sba030316.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: