Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szociális kiadások növelése csökkenti a halálozást

Posted by Suggestor - 2016. március 7. hétfő

A jövedelmi egyenlőtlenségek az utóbbi években ugyancsak megnőttek: a gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lettek. A kormányzat dolga volna ‘zárni az ollót’.

Daniel Kim, a Northeastern Egyetem professzora szerint ennek az ‘ollónak a záródása’ élet és halál kérdése lehet. A Preventive Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban a professzor vizsgálta az Egyesült Államok állami és önkormányzati kiadásainak (jóléti, oktatási, egészségügyi) hatását a halálozásra. És nem csupán korrelációt – együtt járást – talált, hanem megnyitotta a kaput az ok-következmény típusú kutatások előtt a nagyobb jóléti kiadás – hosszabb élet vonatkozásában.

Kim professzor eredményei figyelmet érdemelnek:
„Minden egyes pótlólagos 250 dollár évente és személyenként, amit a jólétre költenek, 3 százalékkal csökkenti a személy bármely okból való elhalálozásának valószínűségét” – mondja a professzor, aki a népesség egészségének szociális és gazdasági tényezőit kutatja.
A jóléti kiadások különböző tételekből állnak, beletartoznak a munkanélküliségi támogatások, ösztönző programok, segélyek, öregek és rokkantak támogatása.

„Némely elnökjelölt a szociális igazságosság szempontjából állt ki a nagyobb kormányzati támogatás mellett, de az én eredményeim arra világítanak rá, hogy a jóléti és oktatási kiadások növelése, a gazdagok és a szegények közti különbség csökkentése mindnyájunk egészségének jót tenne.”

Kim professzor hat vezető halálokot vizsgált meg az idősebb felnőtteknél: a koronáriás szívbetegséget, a sztrókot, a vastagbélrákot, a krónikus obstruktív tüdőbetegséget, a cukorbetegséget és az öngyilkosságot.

Az állami és az önkormányzati szociális kiadások a leginkább a koronáriás szívbetegségből eredő halálozást érintették, amely 370 000 embert visz el évente.

Kim szerint minden 250 dollár többlet-jóléti kiadás – évente és személyenként – közel 2 százalékponttal csökkentené a szívbetegségbe ‘belehalást’. Ugyanez az összeg, ha az oktatásra költik, 1 százalékot ér emberéletben számítva.

A professzor elemzése azt is kimutatta, hogy minél nagyobb a különbség gazdag és szegény között, annál nagyobb a valószínűsége az egyén elhalálozásának.

„A mortalitásban beálló csökkenés ahhoz a kedvező hatáshoz hasonlítható, amit a magas vérnyomásos betegek orvosi kezelése jelent” – állítja a professzor.
Az, hogy a jövedelmi egyenlőtlenség hatással van az egészségre és a halálozásra, nem új dolog. De csak néhány kutatást szenteltek – azt is egy-egy állam szintjén és egy évre vonatkozólag – a jóléti kiadásoknak.

Kim professzor a Nemzeti Hosszú távú Mortalitási Kutatás adatait használta fel – ami egy országosan reprezentatív adatbázis, vagyis az egyéneket az 1980-as évektől kezdve több mint egy évtizeden át követi.

„A válság utolsó évtizede vezetett ilyen példa nélkül való szociális kiadás-megnyirbálásra a 46 tagállamban. Ezzel egy időben, a gazdagok és szegények közötti különbségek az utóbbi 30 év alatt növekedtek, olyan szintet elérve, amilyet a nagy gazdasági világválság óta nem láttunk.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/nu-iis030116.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A szociális kiadások növelése csökkenti a halálozást”

  1. uniohid said

    „A válság utolsó évtizede vezetett ilyen példa nélkül való szociális kiadás-megnyirbálásra a 46 tagállamban. Ezzel egy időben, a gazdagok és szegények közötti különbségek az utóbbi 30 év alatt növekedtek, olyan szintet elérve, amilyet a nagy gazdasági világválság óta nem láttunk.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s