Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A híres francia borvidékek nagyon szennyezettek – a gyerekek hajából kimutathatók a vegyszereky

Posted by Suggestor - 2016. március 8. kedd

Átvétel a Greenfo.hu-ról

Európa legszennyezettebb területe Bordeaux. A legtöbb növényvédő szert eleve Franciaországban használják, Franciaországon belül pedig Gironde tartományban a legsúlyosabb a helyzet, amelynek Bordeaux a központja. A 2. és 3. helyen is borvidék található: Muscadet és Champagne.

Eddig is tudtuk, hogy a bor nagy áldozatok árán születik. Mint ahogyan azt is, hogy minél csapadékosabb a termőterület és/vagy az évjárat, annál több vegyszerre van szükség a szőlő megvédéséhez. És az Atlanti-óceán partján fekvő Bordeaux éghajlata nem éppen száraz. Ismerve azonban az elmúlt évtized erőfeszítéseit és fogadkozásait sokkoló szembesülni azzal, hogy Európa legszennyezettebb területe Bordeaux. A legtöbb növényvédő szert eleve Franciaországban használják, Franciaországon belül pedig Gironde tartományban a legsúlyosabb a helyzet, amelynek Bordeaux a központja. A második és harmadik helyen is borvidékek találhatók: Pays Nantais (Muscadet) és Champagne.

A France 2 televíziós csatorna „Cash Investigation” című sorozatának „Növényvédő szerek – veszélyben a gyermekeink” című epizódját 3 millióan látták. A 2 órás tényfeltáró műsor készítőinek sikerült betekintést nyerniük egy titkosított kormányzati felmérésbe, amely körzetenkénti lebontásban mutatja meg a vegyszerek használatát. Ez alapján Gironde (Bordeaux) a legszennyezettebb terület, itt évente 3320 tonna vegyszert használnak fel. A műsorból kiderült, hogy jelenleg 132 olyan iskola működik, amely veszélyesen közel van a szőlőterületekhez.

A dokumentumfilm készítői 5 iskola 20 tanulójának hajából küldtek mintát egy luxemburgi labornak. A vizsgálatok eredménye megrázó: 44 növényvédő szert mutattak ki riasztóan magas koncentrációban, köztük 24 olyat, ami vagy be van tiltva vagy különösen veszélyes besorolású. Gironde-ban a gyermekkori leukémia veszélye 20 százalékkal magasabb, mint az országos átlag. A műsor közvetlen kiváltó oka az a 2014-es eset volt, amikor egy Blaye környéki iskolában 23 gyerek lett rosszul permetszerek belélegzése miatt. A közfelháborodást követően a borászok vállalták, hogy csak bizonyos napszakokban permeteznek, és ahol szükséges, sövényt telepítenek, hogy a szél ne tudja a vegyszereket tovább fújni. Bernard Farges, a Bordeaux-i borászokat tömörítő CIVB elnöke elmondta, hogy „az elejétől a végéig nagy figyelemmel nézte végig a dokumentumfilmet”. Majd aláhúzta, hogy a Bordeaux-i borászok 45 százaléka fenntartható módon műveli a szőlőjét, és ez garancia arra, hogy a jövőben csökkenni fog a vegyszerek használata.

A szőlőtermesztésben alkalmazott vegyszerek veszélyessége folyamatosan napirenden van Franciaországban. A legutóbbi nagy port kavart eset az a 2013-ban lezárult precedensértékű ügy volt, amelyben hét évnyi pereskedés után kártérítést ítéltek meg egy bergerac-i szőlőmunkásnak, aki 2007 nyarán kórházi kezelésre szorult, miután olyan területre küldték dolgozni, ahol kevesebb, mint 12 órával korábban permeteztek.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/03/05/mergezett-gyerekek-es-a-francia-borok

 

Reklámok

2 hozzászólás to “A híres francia borvidékek nagyon szennyezettek – a gyerekek hajából kimutathatók a vegyszereky”

  1. Sándor said

    A francia borok és pezsgők alkonya… Nem lehet, hogy az olaszok vannak a dolog mögött? Vagy a magyarok? Vagy a németek? A viccet félretéve: a borászat, a bor- és a pezsgőkultúra sötét évei és évtizedei jönnek. Pedig a minőségi bor fontos és értékes dolog.
    Vajon a szőlő megtisztul idővel, vagy újra kéne ültetni a szőlő ültetvényeket is? Esetleg a földet is tisztítani/cserélni kéne? És a hordókat is? Ilyen változtatásokkal a jó francia bornak és pezsgőnek a nyomai is elvesznének.
    Remélem, ki fog derülni, hogy ez csak valamilyen indokolatlan pánikkeltés volt a francia újságírók részéről, bár sajnos nem igen hiszem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s