Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az iskolázottság – és a lépcsőmászás – megfiatalítja az agyat

Posted by Suggestor - 2016. március 10. csütörtök

A Concordia Egyetem (Ausztrália, Montreal) kimutatta, hogy az oktatás és a fizikai aktivitás jelentősen lecsökkenti az agy  szürkeállományának öregedését.
Ha a lehetőségek közül mindig a lépcsőt választjuk, jó erőben és egészségben tartjuk a fizikumunkat – szokták mondani. Eszerint az új kutatás szerint viszont az agyunknak is jót tesz – a tanulással egyetemben.

Jason Steffener, a Concordia Egyetem munkatársa azt állítja, hogy minél többet lépcsőzünk és minél több évet töltünk iskolapadban, fizikailag annál fiatalabb lesz az agyunk.

A kutatók úgy találták, hogy az agy öregedését évente 0,95 évvel csökkenti  az iskolába járás, és 0,58 évvel a mindennapos lépcsőn járás.

„Többféle olyan kampány is létezik, ami lépcsőmászás hasznosságára hívja fel a figyelmet a hivatalokban és a tömegközlekedési központokban. Kutatásunk eredményei szerint ezeket a kampányokat ki kell terjeszteni az idősebb felnőttekre is, hogy az ő agyukra is kedvező hatással legyen” — jegyezte meg Steffener.

A kutatáshoz 331 egészséges, 19–79 éves felnőttnek vizsgálták meg az agyát MRI-vel (mágneses rezonanciás képalkotó eljárással).
Megmérve a szürkeállomány tömegét, úgy találták, hogy az agysejtek pusztulásának következtében fennáll egy bizonyos  tömegvesztés – ami az idősödés látható következménye. Majd összehasonlították a résztvevők agytömegét, figyelembe véve a lépcsőmászás bevallott mértékét és a befejezett iskolaévek számát.

Az eredmény nyilvánvalóvá tette, hogy a lépcsőzés is és az oktatásban való részvétel is megfiatalítja az agyat.

„Az oktatásban és a fizikai aktivitásban való részvétel befolyásolja a tényleges és a kronológiai korból adódó különbséget. Az emberek tehetnek valamit az agyuk fiatalságának megmaradásáért” – mondja Steffener.

„A lépcsőn járást – a többi fizikai aktivitási formával szemben – a legidősebb felnőttek is gyakorolhatják – teszik is, napjában legalább egyszer -, ellentétben a nagyobb igénybe vételt jelentő erősebb edzésekkel” – magyarázza Steffener.

„Igazán reménykeltő, hogy egy ilyen egyszerű dolognak, mint a lépcsőzés, óriási hatása lehet  agyunk fiatalságára.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/cu-way030916.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Az iskolázottság – és a lépcsőmászás – megfiatalítja az agyat”

  1. uniohid said

    „Igazán reménykeltő, hogy egy ilyen egyszerű dolognak, mint a lépcsőzés, óriási hatása lehet agyunk fiatalságára.”
    : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: