Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szem fájdalmas szárazsága, viszketése: ózonszennyezettség, alacsony páratartalom miatt

Posted by Suggestor - 2016. március 11. péntek

A levegő szennyezettségének fő okai a lebegő por (PM – particulate matter), az ózon , a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid koncentráció. A szennyezett levegőnek sokféle negatív hatása van, főként a légzőszerveket és a szív- és érrendszert károsítják, de egyre nagyobb mértékben irritálják a szemet is.

A levegő szennyezettségétől függően kialakuló szemszárazságot* a betegség egy altípusának tekintik a szemorvosok, de eddig még nagyszabású tanulmány a témában nem született.

*Szemszárazság: a szem kipirosodásával, csipásodásával, égő, kaparó, homokszemcsék érzetével járó tünetcsoport. Idősebb korú embereknél, poros, füstös környezetben, számítógépen, légkondicionált, száraz levegőjű helyiségben dolgozóknál gyakori.

A koreai Gachon University Gil Medical Center munkatársai vizsgálták a kültéri levegő és a száraz szem-szindróma közötti összefüggést, a hazai népességen.
16 824 résztvevő adatait vették föl, 2010 januárjától, 2012 decemberéig, akik részt vettek a Nemzeti Egészség- és Táplálkozási vizsgálatban.

Száraz szem-szindrómának a szemorvos által diagnosztizált betegséget, illetve a gyakori szemfájdalmat, a kellemetlen szúró, égető érzést tekintették.

A kültéri levegő szennyezettségét 283 nemzeti mérőállomásról gyűjtötték össze.

A kutatók megállapították, hogy a levegő alacsony nedvességtartalma és megnövekedett ózonkoncentrációja volt összefüggésben a száraz szem-betegséggel. Ez az összefüggés akkor is fennállt, ha az ismert kockázati tényezőkre (például nemre, pajzsmirigy-betegségre, előzetes szemműtétre) gondosan ellenőrizték az eredményeket.
„Az eredmények összefüggésnek tekintendők, de nem ok-okozati kapcsolatnak” – figyelmeztetnek a kutatók.

A PM10-et – a kis méretű szálló port – , ami oly sok panaszt szokott okozni, nem találták összefüggésben levőnek a száraz szem-szindrómával.

A kutatók úgy vélekednek, hogy ennek egy lehetséges magyarázata a reflex-könny, ami segít lemosni a porszemet a szem felszínéről, esetleg az, hogy a környezeti PM10 koncentráció jelenleg Koreában nem elég magas ahhoz, hogy negatív hatást váltson ki a szem felszínén.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/tjnj-hol030816.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s