Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Már vágják ki a fákat a Ligetben

Posted by Suggestor - 2016. március 12. szombat

Átvétel a greenfo.hu-ról

Miután a József nádor téren az utolsó fát is kivágták, a héten elkezdődött a Városliget fáinak ritkítása. Emiatt a civilek elkezdték szervezni az ellenállást a fakivágások és a Liget beépítése ellen. A Facebookon szerveződők a Városliget teljes védelmét követelik és pikniket, békés demonstrációt szerveznek március 14-ére, hétfőre.

Az „Legyen a Liget a kertem” pártoktól független kezdeményezés, amely a Városliget megmentéséért jött létre. A természetvédő és helyi lakosokból álló civilek rendszeresen járőröznek a Városligetben, hogy akár a saját testükkel is megakadályozhassák a fakivágásokat.

A járőröző civilek a héten vették észre, hogy csak a Nyereg nevű szórakozóhely mellett 15 fát vágtak ki, de az egész Ligetben folyamatosan ritkítják a növényzetet.

(Úgy látszik,  ‘túl sűrű’ a kertészeknek a Liget, irtanak bokrokat, fiatal fákat, amelyek már éppen megállapodtak, tavaly még nem is gondoltak a kivágásukra, most valamiért sürgős lett.  Levágják az  ép alsó ágait azoknak a fáknak is, amelyeket kegyesen meghagynak, a leghórihorgasabb ember magasságáig lecsupaszítják mindet. Nem csoda, hogy tavaly már nem érkezett meg a csalogány, pedig eddig minden évben énekelt a szerelmeseknek, meg azoknak, akik kíváncsiak voltak rá.  — Független)

A civilek március 14-ére, 14 órára, az egykori Kertem nevű szórakozóhely mellé szerveznek csendes tüntetést, pikniket, hogy felhívják a figyelmet a Városligetben történő pusztításra.

A „Legyen a Liget a kertem” követeli, hogy

a kormány és Budapest vezetése azonnal kezdjen valódi párbeszédet a lakossággal, vagy írjanak ki ügydöntő népszavazást a kérdésben;
azonnal hagyják abba a fák kivágását és fejezzenek be mindenfajta építkezést.

A civilek szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy érdemi párbeszéd nélkül, az emberek feje felett hozott döntést a kormány Budapest tüdejének beépítéséről – erről valódi párbeszédet kellett volna folytatni meg kellett volna a budapestiekkel.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy a Fidesz annak ellenére hozta meg a döntés, hogy a budapestiek 75%-a ellenzi a Liget beépítését.

Teljesen elfogadhatatlan, hogy több, Duna Pláza-méretű épületet húzzanak fel a Liget belsejében.

Teljesen elfogadhatatlan, 200 éves fákat vágnak ki és egyedi természeti örökséget tesznek tönkre azért, hogy Orbán Viktor a Várba költözhessen.

A civilek azt szeretnék, ha a Városliget fái és jelenlegi zöld területe épségben maradnának, ha nem lennének beépítések a Ligetben, de a Ligetet – a természeti környezet maximális tisztelete mellett – fokozottabban gondoznák és folyamatosan felújítanák.

Forrás: http://www.168ora.hu/itthon/ertelmetlen-pusztitas-mar-vagjak-ki-fakat-ligetben-143737.html

Egy hozzászólás to “Már vágják ki a fákat a Ligetben”

  1. uniohid said

    “Teljesen elfogadhatatlan, 200 éves fákat vágnak ki és egyedi természeti örökséget tesznek tönkre”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.