Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Van-e valamilyen határ vagy kikötés a placebo használatával kapcsolatban?

Posted by Suggestor - 2016. március 15. kedd

Parkinson-kóros betegekkel végeztek vizsgálatot, ami igazolta, hogy még ezen a súlyos állapoton is javíthat a placebo tabletta.

A dopamin hiánya ugyanis az egyik tényező, ami a Parkinson-kór tüneteit kiváltja, és az agy szkennelése kimutatta, hogy a Parkinson-kóros páciensek akkor is javulást – agyukban a dopamin-szint emelkedését – érezték, amikor placebót szedtek, vagyis nem volt hatóanyag a tablettában.

A placebo annyi dopamint képes termelni, mint egy ép dopamin-rendszerű személynél az amfetamin. Ez drámai hatásnak számít.

Mitől függ, hogy működik-e a placebo?

Tipikusan, ahhoz, hogy a placebo működni tudjon, el kell hinnie a betegnek, hogy  igazi a gyógyszer. Hogy miért? Az elvárás miatt.

Az elvárás igen lényeges szerepet játszik a betegségből való kigyógyulásban.
Kapcsolat van az elménk és a testünk között, így hogyha azt várjuk egy tablettától – vagy egy műtéttől -, hogy az valamilyen eredményre vezet, a szervezetünk az elvárásainkkal összhangban cselekszik: termeli a szükséges agyi vegyületet.
azt talán mondani sem kell, minél erősebb ez a hiedelem vagy elvárás, annál valószínűbb lesz a kívánt eredmény.

Ezt egy kísérlettel demonstrálták: hátfájós emberek gyógyulását hasonlították össze akupunktúrás kezelés hatására. Akik hittek az akupunktúra gyógyító erejében, azok több fájdalomtól szabadultak meg, mint a szkeptikusok.

„Azok az emberek, akik úgy indultak, hogy nagyon kevés volt az elvárásuk az akupunktúrával szemben, akik azt gondolták, hogy valószínűleg nem fog segíteni, nagy valószínűséggel kevesebb kedvező hatást éreztek” – magyarázta Felicity Bishop PhD, a szerző.

Milyen tényezők befolyásolják az ember elvárásait?

A gyógyszer mérete, színe, ára – akár valódi gyógyszerről, akár placebóról legyen szó.

Néhány példa:
A kapszulák hatékonyabbak, mint a tabletták
A nagy kapszulák hatékonyabbak, mint a kicsik
A drága gyógyszerek hatékonyabbak, mint az olcsók
A vörös színű tabletták a leghatásosabbak fájdalom ellen, a kék tabletták pedig a szorongás kezelésére.

Az viszont roppant érdekes, hogy arra is van bizonyíték,  a placebo hatás akkor is megmutatkozik, ha az illető tudomására hozzák, hogy placebót kap. Ez esetben azonban a hatás nem tart soká.

Egy nőt, aki irritábilis bélszindrómában szenvedett, megkérdeztek, nincs-e kedve kipróbálni a placebót. Nagyon szkeptikus volt, de beleegyezett. Meglepetéssel tapasztalta, hogy három napon belül elmúltak a fájdalmai. De mihelyt abbahagyta a tabletták szedését, a fájdalmak kiújultak.

A páciensek 63 százalékánál akkor is működött a fájdalomcsillapítás placebóval, ha tudták, hogy kémiailag hatástalan szert szednek.
Egy elmélet szerint, az is elég, ha orvoshoz megy, naponta szedi a felírt tablettákat, mert ettől a szervezete felismeri a szándékot, hogy meg akar gyógyulni.

Ha olyan alkalom adódik, hogy Ön inkább az elméjére bízná magát a szervezete meggyógyításában, mint az orvostudományra, ne feledje, erősen higgyen abban, hogy kedvező lesz a hatás, ezzel a sokszorosára növeli az esélyeit.

De egy dologra felhívom a figyelmüket – mondja Mercola – , először is fel kell oldani azokat az érzelmi blokkolásokat, „szabotázsokat’, amelyek eredményességük útjába állnak.

Ilyen blokk lehet az a hit, hogy a fájdalom vagy a betegség nem múlhat el. (Mert például Ön látta, hogy egyik szülőjének vagy rokonának ugyanez a problémája volt, és soha nem múlt el.)
Egy másik hasonló blokk lehet, a tudat alatti vágy a betegségre, mert az valamilyen nyereséggel jár.

Mercola az Emotional Freedom Techniques-t – EFT, Érzelmi Felszabadítási Technikát – ajánlja az érzelmi konfliktusoktól való megszabadulásra. Utána könnyebb lesz ráébredni a placebo hatás erejére.

Azt javasolja, hogy – amilyen gyakran csak lehet –gyógyításra elsőnek a placebót próbáljuk ki már csak a gyógyszerek mellékhatásai miatt is. Igaz, hogy ez egy új típusú gondolkodás, a gyógyítás új útja a legtöbb ember számára, de rendkívül hatékony tud lenni, főleg ha az ember egészséges életmóddal kombinálja.

Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/03/12/placebo-healing-power.aspx?

Egy hozzászólás to “Van-e valamilyen határ vagy kikötés a placebo használatával kapcsolatban?”

  1. uniohid said

    “…ahhoz, hogy a placebo működni tudjon, el kell hinnie a betegnek, hogy igazi a gyógyszer.”

    “A placebo annyi dopamint képes termelni, mint egy ép dopamin-rendszerű személynél az amfetamin.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.