Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A 65 év feletti nők nagyobb arányban válnak rokkanttá, mint a férfiak

Posted by Suggestor - 2016. március 18. péntek

„Néhány évtizeddel ezelőtt, az idős nők több évet éltek meg mint a férfiak, anélkül, hogy segítségre szorultak volna, akár önmaguk gondozásában, akár a háztartással összefüggő tevékenység ellátásában. Ez többé nem igaz” – mondja Vicki Freedman (University of Michigan).

A kutatás két nagy rokkantsági felmérésre alapoz, a Medicare ellátottak reprezentatív mintájára. A kutatáshoz az 1982, 2004 és 2011-es adatokat használták fel.

A harminc év alatt, amit az adatok átfognak, a férfiak 65 éves korban még várható aktív időszaka több mint 4 évvel megnőtt.

Ugyanezen időszak alatt, a nők 65 éves korban várható aktív időszaka csak 1,4 évvel növekedett.

„Az idősebb férfiak hosszabb ideig élnek, és hosszabb ideig élvezik rokkantságtól mentesen az életet, mint azelőtt, míg az idősebb nők várható élettartama kisebb mértékben nőtt, és a rokkantság is előbb vár rájuk. Így aztán az idősebb nőktől nem várható, hogy aktívabb életet éljenek, mint az idősebb férfiak – annak ellenére, hogy a nők tovább élnek.

85 éves korban a különbség még erőteljesebb.

„A férfiak ebben a korban még közel négy és fél további aktív évet várhatnak el, szemben a harminc évvel ezelőtti két és fél évvel. A nőknek azonban pontosan ugyanannyi rokkantságtól mentes évük van, mint 1982-ben: két és fél év.
A nők, illetve a férfiak számára 65 éves életkor felett a súlyos rokkantsággal élés évei stabilan megmaradtak 1982 és 2011 között: a nők számára 3 év, a férfiaknak másfél év.

Hogy miért vesztettek talajt az idősebb nők, annak összetett okai vannak. Ha segíteni akarunk az idősebb nőknek, akkor inkább az élet minőségére, mintsem az élet hosszára kell koncentrálnunk, mondják a kutatók.

„A nőknél egy sor olyan krónikus állapot alakul ki, mint az artritisz, depresszív tünetek, esés következtében elszenvedett törések, Alzheimer-kór és hasonló demenciák (elbutulás), amelyeknek kihatásuk van az aktív életre. A megelőzhető okokra kell fokozott figyelemmel lennünk, hogy megnyújthassuk az aktivitással töltött életüket, és ne kelljen a népesség öregedését még hosszas ápolással is terhelni.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/uom-owl031016.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A 65 év feletti nők nagyobb arányban válnak rokkanttá, mint a férfiak”

  1. uniohid said

    ” A megelőzhető okokra kell fokozott figyelemmel lennünk, …”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s