Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tanuláshoz hozzátartozik a felejtés is

Posted by Suggestor - 2016. március 21. hétfő

Első ízben sikerült megtalálni a felejtés útját – a memóriatartalom aktív törlésének helyét az agyban” – jelentette be Cornelius Gross kutatásvezető (University Pablo Olavide, Sevilla, Spanyolország).

Legegyszerűbb esetben a tanulás asszociációk létrehozása és emlékezés ezekre az asszociációkra.

Gross és munkatársai egérkísérletben vizsgálták meg a kérdést. A hippokampuszt, az emlékezés helyét tanulmányozták: az információ ide 3 különböző úton fut be. Ha az emlék megszilárdul, az idegsejtek közötti kapcsolat erősebbé válik –  a fő útvonalon.

Amikor a kutatók blokkolták ezt a fő útvonalat, az egér többé nem emlékezett a pavlovi reakcióra (amely egy hangjelzést egy bizonyos következményhez köt, így ‘előre tudja’ a következményt).

De ha az egér az összefüggést még azelőtt megtanulta, hogy a kutatók elzárták volna a fő útvonalon az információ útját, meg lehetett találni az emléknyomot. Ezzel a kutatók azt erősítették meg, hogy van egy másik útja is az emlék-képzésnek, aminek azonban az emlék visszaidézésében csak másodlagos szerep jut.

A fő útvonal blokkolása váratlan következményhez vezetett: az idegsejtek közötti kapcsolatok meggyengültek, törlődött a memóriatartalom.

Nem kellett volna, hogy ilyen hatást okozzon egy útvonalnak a lezárása. Amikor tovább vizsgálódtunk, felfedeztük, hogy egy másik útvonalnak a tevékenységéből adódott a gyengülés.”

Ami érdekes: ez az aktív felejtés csak tanulási szituációban megy végbe.

Az az egyik lehetséges magyarázata a dolognak, hogy korlátozott a férőhely az agyban, és amikor tanulunk valamit, el kell felejtenünk valamit (meg kell gyengítenünk más kapcsolatokat), hogy helyet csináljunk az újnak. Ahhoz, hogy új dolgokat tanuljunk, el kell felejtenünk másokat, amiket régebben tanultunk.”

A kutatók emellett azt is felfedezték, hogy lehetséges olyan gyógyszert előállítani, amelyik aktiválni képes az emléknyom elfelejtett útját.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/embl-ftl031516.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: