Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Összefügg a születési évszak az allergiára való hajlammal

Posted by Suggestor - 2016. március 23. szerda

A University of Southampton kutatói fedezték föl azokat a specifikus markereket a DNS-en, melyek összefüggést jeleznek a születés évszaka és az allergia-kockázat között a későbbi években.

 

A születés időszaka egy sor tulajdonságot befolyásol az allergiahajlamtól a testmagasságon át az élettartamig. Arról még keveset tudunk, hogy egy egyszeri történés – a megszületés – hogyan képes ilyen tartós hatásra.

 

A kutatók epigenetikai vizsgálatot végeztek egy, a Wight szigeten született embercsoporton. Találtak bizonyos jeleket (DNS metilációt), ami kapcsolatban volt a születési évszakkal, és jelen volt 18 évvel később is. (A kontrollcsoportot dán emberek alkották.)

 

A kutatócsoportnak sikerült ezt a születési évszak epigenetikai markert összefüggésbe hozni az allergiás betegségekkel.

 

Például, az ősszel született embereknek megemelkedett kockázatuk van az ekcémára, szemben a tavasszal születettekkel.

 

John Holloway allergia és légzőszervi genetika professzor így kommentálja az eredményt:

 

Ezek valóban nagyon érdekes eredmények. Tudjuk, hogy a születési évszak hatással van az emberre egész életében. Például, általában véve, az ősszel és télen született embereknek nagyobb a kockázatuk az allergiás betegségekre, például az asztmára.

 

De azt ma még nem tudjuk, hogyan tarthatnak ezek a hatások ilyen sokáig.”

 

Az epigenetikai markerek a DNS-hez vannak csatolva, és befolyásolják a génkifejeződést (azt a folyamatot, amelynek következtében meghatározott gének aktiválódnak, hogy a szükséges fehérjét termeljék) éveken át, sokszor még a következő generációban is.

 

Kutatásunk specifikus epigenetikai markereket összefüggésbe hozott a születés évszakával és az allergiahajlammal. Jóllehet, ezeknek az eredményeknek van klinikai vonzatuk az allergia-kockázat kezelésében, nem tanácsoljuk a terhesség időzítését.”

 

Dr. Gabrielle Lockett a University of Southampton munkatársa, az Allergy c. folyóiratban megjelent írás első szerzője hozzáfűzi:

 

Ez úgy hangzik, mint egy évszak-horoszkóp, csakhogy mi rendelkezünk tudományos bizonyítékkal, hogyan működhet a ‘horoszkóp’.”

 

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, hogy megérthessék, mi az, ami a különböző évszakokban a betegség-kockázatot okozza, vajon az évszakok különbségei: a hőmérséklet, a napfény és a táplálkozási differenciák hatásai játszanak-e szerepet.

 

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/uos-dml032116.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.