Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Még egy viszonylag kevésbé szennyezett városban is néhány száz halállal több írható a levegőszennyezés rovására

Posted by Suggestor - 2016. március 25. péntek

A levegő szennyezettsége Göteborgban alacsonyabb, mint a világ többi részén, ráadásul az utóbbi évtizedekben a felére csökkent. És mégis, továbbra is probléma maradt az idő előtti halálozásoknak az a része, ami összeköthető a levegőszennyezéssel,

Dr. Leo Stockfelt, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Academy PhD hallgatója ezt az összefüggést vizsgálta, ami a szennyezett levegő és a halálozás között fennáll. A kutatásba 7500 idősebb férfit vontak be Göteborgban, 1973 és 2007 között.

Az eredmények szerint azok a férfiak, akik a szennyezettebb levegőjű helyen élnek, nagyobb idő előtti halálozási kockázatnak vannak kitéve. A légszennyezés az utóbbi negyven évben évente és átlagosan 200 plusz-halálozást okozott Göteborgban.

„A légszennyezettség szintje Göteborgban alacsonyabb, mint sok más részén a világnak, mégis van kockázata az e miatti pluszhalálozásnak. Nem mellékesen, semmi jelét nem látjuk egy biztonságos szennyezettségi szintnek, inkább csak a javulást érzékeljük a szennyezettség mérséklődésével – minden szinten.

Amiből az látszik, mennyire fontos volna csökkenteni a szennyező anyagok kibocsátását.”

Leo Stockfelt hangsúlyozza, hogy egyéni szinten nincs ok a riadalomra:

„Azoknak, akik az ország középső részén élnek, nem kell különösebben aggódniuk az egészségük miatt, mivel a kockázat növekedése – a többi kockázati tényezőhöz képest – kicsi az egyes ember számára. De az, hogy mindenki és naponta ki van téve a levegőszennyezésnek, fontos közegészségügyi probléma.”

Egy másik kutatásban, azért, hogy megvizsgálják, okoz-e gyulladást a tüdőben a fafüst, 16 embert kitettek a hatásának. Kimutatták, hogy a fafüst negatív hatással van a légutakra.

„Az eredmény egybevág az epidemiológiai kutatásokkal, amelyek a légúti betegségek számának megnövekedését mutatták ki a fafüsttől, például erdőtüzek esetében. A lakások fával való fűtése erősen szennyezi a levegőt, ezért fontos volna, hogy kontrollált körülmények között égessük a fát, amely minimalizálja a szennyezőanyag-kibocsátást” – állapítja meg Leo Stockfelt.

A fafüst azok számára jelenti a legnagyobb kockázatot, akiknek van valamilyen légzőszervi betegségük, például, asztmásak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/uog-api032416.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: