Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Vannak, akiket a génjeik alkalmassá tesznek a vegetáriánus diétára

Posted by Suggestor - 2016. március 30. szerda

A legnagyobb gyakorisággal az indiaiakban találták meg azt az allélt, amely a vegetáriánus diétára teszi őket alkalmassá.

„Kutatásunk bizonyítja, hogy egy ‘allél beszúrásával’ van kapcsolatban a vegetáriánus táplálkozás” – mondja Kaixiong Ye biostatisztika és számítógépes biológia professzora a Cornell Egyetemen.

„A főként hallal való táplálkozás pedig az allél kiütéséhez.”

„Ez a legérdekesebb példája a helyi körülményekhez való adaptációnak, amit csak alkalmam volt tanulmányozni” – jelentette ki Alon Keinan professzor, a kutatólaboratórium vezetője. „Kutatásunk azt mutatja, hogy az adaptációt egy kis DNS-darabkának a beszúrása okozta, amelynek ismerjük a funkcióját. Amikor elérte a változás a grönlandi inuitokat, zavart okozhatott volna az ő omega-3-ban gazdag tengeri hallal való táplálkozásuk miatt” – ezért kiesett a génkészletükből.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak lebontását a FADS1 és a FADS2 enzimek végzik, termékeik nélkülözhetetlenek az agy fejlődéséhez, valamint a gyulladások kontroll alatt tartásához.

A húsevőknek és a halevőknek kevésbé van szükségük nagy mennyiségű FADS1-re és FADS2-re a megfelelő táplálkozáshoz, mert az ő omega-3 és omega-6 zsírsav lebontási folyamatuk egyszerűbb, kevesebb lépésből áll.

A beszúrással – mint egy korábbi kutatás megmutatta – képesek szabályozni a vegetáriánusok a FADS1 és a FADS2 kifejeződését, ez lehet az ő adaptációjuk.

Keinan, Ye és munkatársaik 234 vegetáriánus indiai és 311 amerikai személyben elemezték a vegetáriánus allélt. Az indiaiak 68 százalékában, míg az amerikaiak 18 százalékában találták meg. A Genom projektből kiderült, hogy a dél-ázsiaiak 70, az afrikaiak 53, a kelet-ázsiaiak 29, míg az európaiak 17 százalékában van meg a vegetáriánus allél.

„Az észak-európaiaknál a tejivásnak van hosszú története, úgyhogy nem volt szükségük arra, hogy megnöveljék ezeknek a zsírsavaknak a szintetizálását.”

„Kutatásunkat arra lehetne felhasználni, hogy ezzel a genom-információval ‘méretre szabjuk’ a diétát: olyan legyen a táplálkozásunk, ami illik a génkészletünkhöz – vagyis személyre szabott.”

A kutatók előtt még nem világos, mikor ment végbe ez az adaptáció, a csimpánz és az orangután génkészletének elemzésekor nem fedeztek fel vegetáriánus allélt. Arra viszont bizonyítékok vannak, hogy a neandervölgyi és a gyenyiszovai embernél már megvolt ez az allél.

„Elképzelhető, hogy az emberi evolúció folyamán, amikor különböző helyekre vándoroltak az emberek, olykor növényi alapú étrenden éltek, olykor tengeri hallal táplálkoztak, és a különböző időperiódusokban más és más allél segítette az alkalmazkodást.”

Az allélek az evolúciót mozdították elő a táplálkozási ‘nyomás’ hatására.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/cu-egc032816.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: