Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az endokrinológusok lebeszélik az orvosokat a menopauza tüneteinek gyógyszeres kezeléséről

Posted by Suggestor - 2016. április 2. szombat

Az amerikai Endokrinológiai Társaság legfrissebb tudományos állásfoglalása szerint kerülni kell a gyógyszeres hormonkezelést a menopauza és egyéb hormonális állapotok tüneteinek kezelésében.

Természetessel azonos vegyületekről van szó, amelyeket csak akkor volna szabad használni, amikor más kezelési mód nem lehetséges – például a mellékhatásokra adott allergiás válasz miatt.

A hormontartalmú gyógyszerek – nem megfelelő alkalmazás mellett – veszélyesek lehetnek. Több, mint 61 ember vesztette életét gombás meningitis (agyhártyagyulladás) fertőzés miatt, amit a hormontartalmú gyógyszer szedésének tulajdonítottak.

„Extrém esetekben a gyógyszergyárak úgy hirdetik hormontartalmú termékeiket, mint amivel teljesen kockázatmentesen meg lehet előzni az öregedés problémáit” – mondja Nanette Santoro, az állásfoglalást kialakító bizottság elnöke. „Ezek közül az állítások közül nagyon keveset – ha egyáltalán – támogat a tudomány.”

Bár a nagy, 2002-es kutatás (Women’s Health Initiative) aggodalmat keltett a menopauza tüneteinek hormonális kezelése miatt (vérrög-képződés, a sztrók, emlőrák és szívroham kockázata), akkor a szakértők olyan egyetértésre jutottak, hogy a menopauza hormonterápiájának előnyei meghaladják annak kockázatait a legtöbb egészséges nő számára.

Ezért aztán sok nő használta ezt a nem személyre szabott adagolású gyógyszert, ami tartalmazhat több vagy kevesebb hatóanyagot a szükségesnél. Hatékonyságáról és biztonságosságáról nem végeztek hosszú távú és széles körű vizsgálatokat.

Az állásfoglalás vizsgálta a gyógyszeres hormonkezelésnek azt a formáját is, amikor a nő tesztoszteron-szintjét emelik meg, a szexuális diszfunkció kezelésére. Leszögezi, hogy nem létezik FDA (Food and Drog Administration) által jóváhagyott terápia, a tudomány nem támogatja ezt a kezelést.

Aggodalomra ad okot a túl nagy vagy túl kicsi adagolás is, akárcsak a kezelés mellékhatásai.

„A hagyományosan (egyformán) adagolt gyógyszeres hormonkezelést meg kell hagyni azokra az esetekre, amikor a beteg allergiás az FDA által jóváhagyott terápiákra, és a kezelésre egyértelműen szüksége van.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/tes-ese033116.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s