Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A napi 13 órán túli böjtöléssel javul a rák-túlélés, csökken a rák, diabétesz, kardiovaszkuláris kockázat

Posted by Suggestor - 2016. április 3. vasárnap

A University of California (San Diego) úgy találta, hogy azok az emlőrákos páciensek, akiknél 13 óránál kevesebb idő telik el a két étkezés (vacsora és reggeli) között, 36 százalékkal nagyobb kockázatnak néznek elébe a rák kiújulását tekintve, és 21 százalékkal nagyobb a valószínűsége a betegségben való elhalálozásnak, összehasonlítva azokkal a betegekkel, akik 13 órát vagy ennél is többet böjtölnek naponta.

Ezek az eredmények igen fontosak a rák megelőzése és kontroll alatt tartása szempontjából.

Az éjszaka kevesebb, mint 13 órát böjtölő betegek glikált hemoglobin* értékei (HbA1c), amelyek néhány hónapra visszamenőleg mutatják az átlagos vércukor-értéket, magasabbak, mint a hosszabb időn át böjtölőké, és a kevesebbet böjtölők lényegesen kevesebbet alszanak. Mind a két dolog a mellrák megnövekedett kockázatát jelzi.

*Az úgynevezett glikált hemoglobin, vagy A1c (HbA1c) mérése megbízható módon jelzi az elmúlt egy-két hónap vércukorszint-értékeit. A glikáció magyarul cukrosodást jelent.

A folyamat lényege, hogy a szervezetben lévő fehérjék, köztük a vérben keringő és az oxigén szállításáért felelős, vörös vérfestéket tartalmazó hemoglobin szőlőcukor jelenlétében két lépcsőben kémiai kapcsolatba lép a cukorral, tehát glikálódik, „elcukrosodik”. Az első lépcsőben még kétirányú folyamat zajlik, a cukorral való kapcsolódás időleges lehet és a molekulák szétválhatnak.
Ha viszont az első fázis több órán át fennáll, a cukorral való kötődés véglegessé válik és úgynevezett glikációs végtermék jön létre, amely a szervezetben lévő fehérje egész élettartama során megmarad. Minél magasabb a vér cukorszintje és minél hosszabb ideig marad magas, a , annál nagyobb ütemű és arányú a fehérjék és a cukor kapcsolódása. Ez a folyamat egyúttal része a szervezet elöregedésének. http://diabetesonline.hu/index2.php?option=com_content&id=480

„Az éjszakai böjtölés meghosszabbítása egyszerű, gyógyszer nélküli eszköz a rák kiújulásának megakadályozására” – Catherine Marinac, a rákkutató központ munkatársa. „Az előző kutatás arra fókuszált, mit egyen az ember a rák megelőzésére, de az is számít, hogy mikor eszik, mert befolyásolja az anyagcserét.”

Csaknem 2500 fő nem-cukorbeteg emlőrákot túlélő pácienst kerestek meg, akiknek az életkora 27 és 70 év között volt, és akik részt vettek az 1995 és 2007 között lezajlott kutatásban, amely az emlőrák kiújulását és halálozását vizsgálta.

„Ha a következő vizsgálatok is megerősítik a rendszeres, éjszakán átívelő böjtölés hasznosságát a metabolikus egészség javításában, akkor ez fontos felfedezés olyan betegségek kockázatának csökkentésében, mint a rák, a 2. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.”

A tanulmány a Journal of the American Medical Association Oncology legújabb számában jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/uoc–sof032916.php

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A napi 13 órán túli böjtöléssel javul a rák-túlélés, csökken a rák, diabétesz, kardiovaszkuláris kockázat”

  1. uniohid said

    „Ha a következő vizsgálatok is megerősítik a rendszeres, éjszakán átívelő böjtölés hasznosságát a metabolikus egészség javításában, akkor ez fontos felfedezés olyan betegségek kockázatának csökkentésében, mint a rák, a 2. típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: