Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kevésbé emlékszünk a részletekre, ha jó hangulatban vagyunk

Posted by Suggestor - 2016. április 4. hétfő

A University of Missouri pszichológusa azt állítja, hogy a jó hangulat csökkenti a munkamemória (rövid távú memória) kapacitást.

„A rövid távú memória körébe tartozik, például, az a képességünk, hogy visszaidézzünk részleteket a beszélgetésből, amelyet éppen folytattunk valakivel” – magyarázta Elizabeth Martin. „Ezért nem tudunk visszaemlékezni egy telefonszámra, amit épp az imént kaptunk egy partin, ahol jól éreztük magunkat. A jó hangulat negatívan hat a munkamemória tárolókapacitására. Ami azt is mutatja, hogy bár az agyban az egyes rendszerek összefüggnek egymással, még lehetséges, hogy valami érinti az egyik folyamatot, és a másikat meg nem.”

A kutatók mérték a kísérlet résztvevőinek hangulatát, mielőtt – és miután – mutattak nekik egy videóklippet. Néhány tesztszemélynek egy szokványos stand-up comedy részletét mutatták, a többiek egy olyan filmet néztek, ami a padlólerakást oktatta. A videó megtekintése után a stand-up comedy-t nézők lényegesen jobb hangulatban voltak, mint az oktatófilmet nézők. Ez utóbbiak hangulata nem változott.

Ezután mindkét csoport elvégezte a memóriatesztet, ami abból áll, hogy a kísérleti személynek másodpercenként négy számot adnak meg egy fülhallgatón, sorozatban, majd leállítják, és megkérik, mondja vissza az utolsó hat számot – sorrendben.

Lényegesen rosszabbul teljesítették a feladatot azok, akik előzőleg a stand-up comedy-t nézték.

Jó hangulatban lenni nem rossz dolog, még ha a munkamemória bánja is. A jó hangulatról kimutatták, hogy előmozdítja a kreatív problémamegoldást és a gondolkodás egyéb aspektusait.

További kutatásnak kell kiderítenie, reális szituációban – például egy iskolai osztályban – miként hat a hangulat a munkamemória kapacitásra.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-03/uom-bia033011.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.