Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jogunk van tudni, hogy az Amazon tervbe vett drónos szállítása hogyan érinti környezetünket

Posted by Suggestor - 2016. április 5. kedd

Ma a Change.org-on egy új, támogatásra érdemes felhívás jelent meg.

Annie Hayes (Marionból – Massachusetts) Jeff Bezos bejelentése miatt aggódik:
az Amazon alapítója és vezérigazgatója tervei szerint megkezdi a pilóta nélküli, kis csomagszállító repülőgépek – drónok – tesztelését a cégnél, interneten rendelt termékek házhoz szállítására.

Annie Hayes az Amazon utcákat elárasztó csomagszállító autóira gondolt, és képzeletében megjelent az égboltot elsötétítő, hatalmas drónhadsereg. Persze, nem csak az Amazonéi: sok cég lesz, amelyik követni fogja őket.

„Amazon Prime Air” („Amazon légi szállítás” ) program azt ígéri, hogy 30 percen belül vagy még ennél is rövidebb idő alatt képes lesz kiszállítani a csomagokat – azoknak, akik meg tudják fizetni.

Vajon hány pilóta nélküli repülő fog röpdösni a fejünk fölött egy időben?
Az Amazon azt ígéri, meg fogja tölteni a levegőt drónokkal.

Ki tudja, milyen hatással lesz a drónforgalom a madarakra, amelyek éppen azt a teret használják (földfelszíntől számított 120 méter), mint a drónok?

A drónok egyetlen csomagot visznek ki (2,3 kilogrammot bírnak el) 15 mérföld távolságra, míg az Amazon teherautói százat vagy ezret.

Mi a környezeti ára ennek a hatékonynak nem mondható rendszernek?

A program már csak arra vár, hogy a Szövetségi Repülési Hivatal (Federal Aviation Administration – FAA) jóvá hagyja. Bezos sürgeti a hivatalt, minél előbb adja ki az engedélyt, mert azzal az Egyesült Államok innovációban való elsőségét támogatja.

A Repülési Hivatal pedig azt próbálja kikalkulálni, hány robotrepülő cirkáljon a sűrűn lakott településeken a fejünk fölött úgy, hogy se egymásnak ne ütközzenek neki, se embereket el ne találjanak odalent.

Az Amazon az engedélyt megkapta, hogy tesztelje a Prime Air rendszert.

De mi nem engedhetjük meg, hogy megkapja a működési engedélyt anélkül, hogy ezeknek a szállítóeszközöknek a biztonságosságát, magánéletünkre és biztonságunkra való hatását – és mindenek előtt a környezetre, hosszú távon gyakorolt hatását nem vizsgálta.

Csatlakozzon, szólítsuk fel az Amazont, végezzen alapos és átlátható környezeti hatásvizsgálatot tervezett drónprogramjáról, még mielőtt elindítja!

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s