Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jogunk van tudni, hogy az Amazon tervbe vett drónos szállítása hogyan érinti környezetünket

Posted by Suggestor - 2016. április 5. kedd

Ma a Change.org-on egy új, támogatásra érdemes felhívás jelent meg.

Annie Hayes (Marionból – Massachusetts) Jeff Bezos bejelentése miatt aggódik:
az Amazon alapítója és vezérigazgatója tervei szerint megkezdi a pilóta nélküli, kis csomagszállító repülőgépek – drónok – tesztelését a cégnél, interneten rendelt termékek házhoz szállítására.

Annie Hayes az Amazon utcákat elárasztó csomagszállító autóira gondolt, és képzeletében megjelent az égboltot elsötétítő, hatalmas drónhadsereg. Persze, nem csak az Amazonéi: sok cég lesz, amelyik követni fogja őket.

„Amazon Prime Air” („Amazon légi szállítás” ) program azt ígéri, hogy 30 percen belül vagy még ennél is rövidebb idő alatt képes lesz kiszállítani a csomagokat – azoknak, akik meg tudják fizetni.

Vajon hány pilóta nélküli repülő fog röpdösni a fejünk fölött egy időben?
Az Amazon azt ígéri, meg fogja tölteni a levegőt drónokkal.

Ki tudja, milyen hatással lesz a drónforgalom a madarakra, amelyek éppen azt a teret használják (földfelszíntől számított 120 méter), mint a drónok?

A drónok egyetlen csomagot visznek ki (2,3 kilogrammot bírnak el) 15 mérföld távolságra, míg az Amazon teherautói százat vagy ezret.

Mi a környezeti ára ennek a hatékonynak nem mondható rendszernek?

A program már csak arra vár, hogy a Szövetségi Repülési Hivatal (Federal Aviation Administration – FAA) jóvá hagyja. Bezos sürgeti a hivatalt, minél előbb adja ki az engedélyt, mert azzal az Egyesült Államok innovációban való elsőségét támogatja.

A Repülési Hivatal pedig azt próbálja kikalkulálni, hány robotrepülő cirkáljon a sűrűn lakott településeken a fejünk fölött úgy, hogy se egymásnak ne ütközzenek neki, se embereket el ne találjanak odalent.

Az Amazon az engedélyt megkapta, hogy tesztelje a Prime Air rendszert.

De mi nem engedhetjük meg, hogy megkapja a működési engedélyt anélkül, hogy ezeknek a szállítóeszközöknek a biztonságosságát, magánéletünkre és biztonságunkra való hatását – és mindenek előtt a környezetre, hosszú távon gyakorolt hatását nem vizsgálta.

Csatlakozzon, szólítsuk fel az Amazont, végezzen alapos és átlátható környezeti hatásvizsgálatot tervezett drónprogramjáról, még mielőtt elindítja!

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s