Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az antibakteriális szappanokban levő kémiai anyag megváltoztatja az újszülött bélcsatornájának összetételét

Posted by Suggestor - 2016. április 7. csütörtök

Ha a közönséges antimikrobiális szappant használja a terhes kismama, a benne levő TCC (triclorcarban) a terhesség és a szoptatás ideje alatt megváltoztathatja a gyermeke bélbaktériumainak – és a többi mikroorganizmusnak – az összetételét, azaz a mikrobiótát.
Erről tartott előadást az Endokrinológiai Társaság éves találkozóján Rebekah Kennedy (University of Tennessee, Knoxville).

A TCC-t igen gyakran adagolják az antibakteriális szappanokhoz. És mivel az antibakteriális személyi higiénés termékekkel a terhesség és a szoptatás alatt a fertőző betegségektől óvják magukat az anyák, aggodalomra ad okot ezek rendszeres használata.

„Kutatásunk egy újabb hozzájárulás ahhoz a növekvő számú tanulmányhoz, amelyek az antimikrobiális szerek alkalmazásának következményeire figyelmeztetnek. Azt akarjuk, hogy a terhes és szoptató anyák tájékozott döntést hozhassanak.”

A bélcsatorna jótékony hatású és káros mikrobákat egyaránt tartalmaz, normál összetételének megváltoztatása betegségeket idézhet elő: elhízást, cukorbetegséget, irritábilis bélszindrómát, vastagbél-rákot, szklerózis multiplexet és asztmát.

Előző kísérleteikben Kennedy és kollégái azt tapasztalták, hogy a TCC átmegy az anyatejbe a patkányoknál. Ez egy olyan lehetőség, ami az embernél is fennáll.

Újabb kísérleteikben a TCC hatását vizsgálták a bél mikrobiótájára, az élet korai szakaszában.

A kutatók a nőstény patkányok tápjába TCC-t tettek, a terhesség első napjától az újszülött patkányok 16 napos koráig. Székletmintát gyűjtöttek, és tesztelték a bél mikrobiótáját (cecum-minta), majd a mintákból megállapították a mikrobióta összetételét, ezt összevetették azoknak a patkányoknak az értékeivel, amelyek nem voltak kitéve TCC-nek.

Megállapították, hogy a TCC-nek kitett anyapatkányokban és kölykeikben a mikrobák átlagos fajszáma kisebb volt.

A TCC-nek kitett 16 napos kölykök bélcsatornájában a mikrobióta összetétele lényegesen különbözött a kezeletlen patkányokétól. Ez a különbözőség a 12. naptól kezdett észre vehetővé válni.

„Az, hogy TCC képes megváltoztatni a mikrobiális közösség összetételét, további vizsgálatokra késztet, hogy megállapíthassuk a TCC expozíció következményeit a születés előtti és utáni érzékeny időszakban.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/tes-cia040116.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Az antibakteriális szappanokban levő kémiai anyag megváltoztatja az újszülött bélcsatornájának összetételét”

  1. Névtelen said

    Jó lenne tudni, hogy már a terhesség alatt is létezik-e ez a kockázat vagy csak a születés után. Gondolom, erre még várnunk kell.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s