Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha megfelelő mennyiségű rostot eszünk, helyreáll a bélcsatorna mikrobáinak változatossága

Posted by Suggestor - 2016. április 12. kedd

Az Alberta Egyetem kutatói azt tanácsolják, jelentősen növeljük meg diétás rost bevitelünket –  ez volna az első lépés mikrobáink sokféleségének visszanyerésére.

Ha nem adunk elegendő tápanyagot bélmikrobáinknak, elveszítünk bizonyos, kedvező hatású mikrobákat. Ez az ipari társadalmakra jellemző jelenség kihat az immunrendszerünk egészségére és az anyagcserénkre egyaránt.

A nyugati ember fele annyi diétás rostot fogyaszt, mint amennyit a dietetikusok ajánlanak.

Korábban, a Stanford University kutatója, Justin Sonnenburg felfedezte, hogy a tipikus nyugati táplálékon tartott egerek (magas zsír és finomított szénhidrát-tartalom, kevés rost) átörökítik a rossz mintát: a jótékony mikrobafajok kevés változatosságát a következő generációknak. A mikrobák kedvelt rostjának újra bevezetése nem eredményezte a ‘jó’ mikrobák visszatérését.

„Számos epidemiológiai bizonyíték van arra, hogy a rostok hasznosak, a diétás rostot tartalmazó élelmiszereket az FDA  is a vastagbél-rák és a koronáriás szívbetegség kivédésére alkalmasnak találta. Van némi klinikai bizonyíték is, de az nem annyira meggyőző” – mondja Jens Walter (University of Alberta, Kanada).

„Pillanatnyilag  a legnagyobb baj az, hogy sem az emberek rostfogyasztása, sem a klinikai kutatásokban alkalmazott dózisok nem elegendően nagyok.”

Walter észre vette, hogy rost-adagok hatását értékelő tudósok maguk sem tartják fiziológiailag megfelelőnek a rostok adagját.

„A legtöbb kutatás 5-15 gramm rostot használ, nem gondolnám, hogy ekkora mennyiséggel kedvező eredményt lehetne elérni.”

A nem-ipari társadalmakban élő emberek átlagos rostfogyasztása sokkal magasabb, mint a nyugati társadalmakban élőké.

Walter idézi Stephen J.D. O’Kefe tanulmányát, amely szerint amikor a modern afro-amerikaiaknak a hagyományos, dél-afrikai diétát adták, amelyben 55 gramm diétás rost volt naponta, két héten belül javultak a vastagbél-rák markereik.

A kutatók olyan változást remélnek a szabályozási politikában, ami a betegségek megelőzését célozza meg, az emberben élő mikroba-közösségek változatosságának előmozdításával, étrendünk formálásával, mindnyájunk hasznára.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/cp-cmf040516.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s