Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A magasabb D-vitamin koncentráció a vérben jelentősen csökkenti a rákkockázatot

Posted by Suggestor - 2016. április 13. szerda

A PLOS One című, ingyenesen hozzáférhető tudományos folyóiratban jelent meg a University of California (San Diego) kutatóinak írása, amelyben az emberi szervezet napfény hatására termelt D-vitaminjának elégtelenségével magyarázza a rák kialakulását.

A kutatók még ennél is tovább mentek,  mert arra akartak választ kapni, mekkora D-vitamin szintnek kell lennie a vérben ahhoz, hogy jelentősen csökkentse a rák kockázatát.

A kutatás során valamennyi daganattípust figyelembe vették, kivéve a bőrrákot.

„Számszerűsítettük, mennyi D-vitamin képes megelőzni az összes típusú daganatot együtt véve” – magyarázza Cedric Garland, az egyetem közegészségügyi tanszékének társ-professzora.

A D-vitamin, amely a szervezetben a napfény hatására termelődik, szabályozza a szervezet kalcium és foszfát szintjét. Már az 1980-as években felkeltette Garland érdeklődését az alacsony D-vitamin szint és a daganatos betegségek összefüggése. Azzal szembesült, hogy a magasabb szélességi körökön – északabbra – levő országokban élő embereknél, akiknek kevesebb napfény jut, így alacsonyabb a D-vitamin szintjük, nagyobb valószínűséggel alakul ki vastagbél-rák.

Attól kezdve folytatták a kutatást, míg meg nem találták a kapcsolatot az alacsony D-vitamin szint és a többi daganattípus (pl. mellrák, tüdőrák, hólyagrák) között.

Azonban a D-vitamin szintjének mérését megfelelően kell végezni, úgy, hogy a vérmintából kimutatják a 25-hidroxivitamin D-t.

A vese átalakítja a 25-hidroxivitamin D-t egy aktív vegyületté, ami segít szabályozni a kalcium és a foszfát szintet.

Az elmúlt időszakban összecsaptak a vélemények arról, mennyinek kell lennie a D-vitaminnak a vérben.

A Belgyógyászati Intézet, 2010-ben 20 nanogramm/millilitert ajánlott – a csontok egészsége érdekében, ez a koncentráció a legtöbb egészséges felnőttben megvan. (Ez napi 600 egység D-vitaminnal egyenértékű.)

Más tudóscsoportok amellett kardoskodtak, hogy a célértéknek magasabbnak kell lennie: 50 nanogramm/milliliternek, vagy ennél is többnek.

Garland professzor, amikor a vér szükséges D-vitamin szintjét kutatta, így járt el:

Két, egymástól eltérő típusú kutatás eredményeit használta fel.

Az egyik egy klinikai vizsgálat volt, hozzávetőleg 1200 nő részvételével, a másik egy követéses vizsgálat, szintén 1200 nő részvételével.

Az elemzések során külön tartotta a kétféle adathalmazt, és összevetette őket, majd a későbbiekben összesítette az adatokat, hogy nagyobb mintája legyen.

Az eredmény az lett, hogy 40 nanogramm/milliliter – vagy ennél is magasabb – D-vitamin szint 67 százalékkal csökkenti a rákkockázatot.

A 25 hidroxivitamin D koncentráció helyzeti középértéke (medián) a klinikai vizsgálat résztvevőinél 30 nanogramm/milliliter, míg a követéses vizsgálat résztvevőinél 48 nanogramm/milliliter volt.

A rák előfordulásának aránya a D 25-hidroxivitamin koncentráció növekedésének mértékében ment lefelé.

Azok a nők, akiknek a D-vitamin szintje elérte – vagy meghaladta – a 40 nanogramm/millilitert, 67 százalékkal kisebb kockázatnak néztek elébe a különféle típusú daganatok kifejlődése terén.

A kutatók nem foglaltak állást, mi volna a D-vitamin bevitel optimuma, vagy hogyan kellene azt elérni: napfény, táplálkozás vagy táplálékkiegészítők útján.

Garland professzor azt mondja, ő egyszerűn csak kimutatta, hogy a rákkockázatot lehet csökkenteni, ha a vér D-vitamin szintje eléri a 40 nanogramm/millilitert, vagy ha meghaladja azt, akkor még tovább csökken.

„Nem a rák jeleinek korai észlelése, sem a kezelés minőségének javítása, hanem az elsődleges megelőzés az igazán lényeges a jelenlegi, világszerte emelkedő trendet mutató rák-előfordulás visszafordításában. Ez az elemzés azt mutatja, a D-vitamin státus javítása a megelőzés kulcsa.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/308834.php

Hírdetés

3 hozzászólás a “A magasabb D-vitamin koncentráció a vérben jelentősen csökkenti a rákkockázatot”

  1. Névtelen said

    A cikk végig ng/ml egységet ír, az nem mikrogramm/milliliter!

  2. uniohid said

    “… az elsődleges megelőzés az igazán lényeges a jelenlegi, világszerte emelkedő trendet mutató rák-előfordulás visszafordításában. Ez az elemzés azt mutatja, a D-vitamin státus javítása a megelőzés kulcsa.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: