Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megfelelő adag koffeinmentes kávéval vissza lehet fordítani a nem-alkoholos zsírmáj állapotát

Posted by Suggestor - 2016. április 15. péntek

A Nápolyi Egyetem kutatója, Vincenzo Lembo előadásában (International Liver Congress, Barcelona) azt mondta, egy 70 kilogramm súlyú emberre számítva hat csésze eszpresszó kávénak megfelelő mennyiségű koffeinmentes kávé javította a zsírmáj markereit az egérben, amelyet nagy zsírtartalmú táplálékkal etettek. Emellett a ‘kávéfogyasztó’ egereknek kisebb volt a súlygyarapodásuk is, mint a hasonló diétán, de kávé nélkül tartottaknak.

Kimutatták a kutatók, hogy a kávé úgy képes hatást gyakorolni a zsírmájra, hogy megnöveli a Zonulin (ZO)-1 fehérje mennyiségét, ami viszont csökkenti a bélfal áteresztőképességét.

A kutatók véleménye szerint a megnövekedett bél-permeabilitás (áteresztőképesség) hozzájárul a máj károsodásához. A zsírmájban szenvedő embereknél így alakulhat ki a fibrózis*, amely a későbbiekben életveszélyes cirrózissá fejlődhet.

*a pusztuló májsejtek helyén hegszövet keletkezik, körülvéve az ép sejteket

„Már előző kutatások is igazolták, hogy a kávé képes visszafordítani a zsírmáj károsodást, de ez a kutatás az első, amelyik bebizonyította, hogy a kávé a bélfal áteresztő képességét befolyásolja. Az eredményünkből az is látható, hogy a kávé képes visszafordítani a zsírmájnál jelentkező problémákat, a májsejtek degenerációját.”

A kutatók 12 héten át figyelték három különböző egércsoport állapotát: az első csoport a szokásos táplálékot kapta, a második magas zsírtartalmú táplálékot, a harmadik szintén magas zsírtartalmút, de koffeinmentes kávéoldattal kiegészítve.

A kávé-kiegészítés jelentősen csökkentette a koleszterin, az alanin aminotraszferáz (ennek az enzimnek megnő az értéke a vérben a károsodott máj hatására), a májsejtekben levő zsírnak a mennyiségét és a májsejtek pusztulását.
A kutatás eredményéből arra lehet következtetni, hogy a kávé a bélfal szorosabb zárását okozhatja, ami befolyásolja az áteresztő képességet.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/eaft-iic040816.php

Egy hozzászólás a “Megfelelő adag koffeinmentes kávéval vissza lehet fordítani a nem-alkoholos zsírmáj állapotát”

  1. uniohid said

    “…a kávé képes visszafordítani a zsírmájnál jelentkező problémákat, a májsejtek degenerációját.” – Hajrá : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: