Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért élnek tovább a nők?

Posted by Suggestor - 2016. április 20. szerda

Legalábbis részben megválaszolták a kérdést az Uppsalai Egyetem kutatói: az ok valószínűleg az egy nőre jutó szülések számának csökkenése lehet.

Az alacsony halálozási és alacsony termékenységi arány korszakába való átmenet előtti időben nem volt jellemző a nők hosszabb életűsége.

A több mint 140 000 demográfiai adatot visszamenőlegesen vizsgálva (a Utah Population Database felhasználásával) a kutatók kimutatták, hogy az 1800-as évek közepén született férfiak még két évvel élték túl az ugyanakkor született nőket. Idővel megfordult a dolog, és az 1900-as évek elején született nők élték túl négy évvel a férfiakat.

Ez alatt az idő alatt a nők termékenysége az 1800-as években jellemző, átlagos 8,5 gyermekről 4,2-re csökkent az 1900-as évek elejére.

A nők élettartama tehát megnőtt, míg a férfiaké nagyjából stabil maradt, ami azt az elméletet támogatja, hogy a reprodukció költségei eltérőek a két nemnél.

Az adatok azt mutatják, hogy egyedül a nők fizették a reprodukció árát azzal, hogy megrövidült a reprodukció után hátralevő életidejük. Azok a nők, akik 15 gyermeket – vagy többet – szültek, hat évvel kevesebbet éltek, mint egy-gyermekes társaik.

Ezzel szemben nem volt különbség a férfiak között aszerint, hány gyermeket nemzettek.

Az élettörténet-elmélet azt állítja, hogy minden egyes embernek korlátozottak az erőforrásai, amelyeket a reprodukcióba, illetve saját szervezetének javításába fektethet. Ebből az következik, hogy a lecsökkent reprodukcióval megnő a nők élettartama.

„Ez illusztrálja a biológiai tényezők figyelembe vételének fontosságát, amikor a mortalitás változásának okát keressük. És előrevetíti a jövő demográfiai változásait, mert a termékenység és ezzel együtt a várható élettartam is világszerte folyamatosan változik” – mondja az Uppsalai Egyetem kutatója, a kutatás vezetője.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/uu-lbr041816.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: