Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az anyatej bonyolultságához fogható újszülött-táplálék még az állatvilágban sincsen

Posted by Suggestor - 2016. április 21. csütörtök

Az ember táplálja kicsinyét a legbonyolultabb tejjel az emlősök között. Az anyatej 200-félénél is több cukormolekulát tartalmaz, szemben az átlagosan megtalálható 30-50 félével, mint az egérnek vagy a tehénnek az esetében.

Ma is rejtély ezeknek a cukroknak a szerepe, és az is, miért változtatja  összetételét az anyatej a táplálás időtartama alatt. Ennek feltehetőleg a csecsemő immunrendszeréhez vagy  kialakulásban levő bélflórájához van köze.

Bár az anyatej gyakran az újszülött első tápláléka, az anyatejben levő cukormolekulák nem egyszerűen a csecsemő táplálását szolgálják.

Az újszülött bélcsatornája születéskor teljesen steril, egyetlen baktérium sem található benne, de néhány nap múlva mikrobák milliói, egy hét múlva pedig milliárdjai népesítik be.

A cukrok, amelyek az anyatejből származnak, ezeknek a mikrobáknak szolgálnak táplálékul – bizonyos baktériumfajok felnevelését célozzák.

Az anyatej nemcsak tápanyagokat és vitaminokat nyújt a babának, hanem immunglobulinokat, citokineket, antimikrobiális fehérjéket, hormonokat, oligoszacharidokat, amelyek erősítik az immunrendszerét, kialakítják a bélflóráját, serkentik a növekedését, sőt, még a szülés időzítését is szabályozzák – mint egy korábbi kutatás kimutatta.

“Az anyatej előmozdítja a bélcsatorna kolonizációját specifikus baktériumfajokkal, amelyek képesek megemészteni az anyatej cukormolekuláit” – magyarázza az írás társszerzője, Thierry Hennet (Institute of Physiology, University of Zurich), Az újszülött nem tudja megemészteni ezeket a cukrokat, úgyhogy szó szerint a baktériumok számára vannak az anyatejben.”

Az anyatej alapozza meg a baba immunrendszerét. Közvetlen születés után a tej antitesteket és a káros baktériumok fejlődését lassító molekulákat tartalmaz, és koordinálja a fehér vérsejtek tevékenységét.

Egy hónap múlva, amikor kezd kialakulni az újszülött adaptív immunrendszere, az anyatej összetétele megváltozik: az anyai antitestek koncentrációja több mint 90 százalékkal csökken. Ugyancsak csökken az anyatejben a cukrok fajtáinak száma, ami azt mutatja, hogy kevésbé szelektálja a baktériumfajokat.

Az érett anyatejben megnövekszik a zsírok és más tápanyagok száma, ezek a csecsemő fejlődését támogatják.

Sokféle funkciója ellenére, a gyerekek egészségesen felnőhetnek anyatej nélkül is, ami felveti azt a kérdést, meddig jó, meddig normális szoptatni a csecsemőt.

Az anyatej csökkenti az újszülött halálozását, jelentősen csökkenti a bélfertőzést, légúti fertőzést, de a későbbi haszna mellett kevés adat szól.

„Óvakodunk attól, hogy bármiféle tanácsot adjunk. Egyrészt az anyatej az evolúció több millió éves produktuma, és minden valószínűség szerint optimális összetételű egy újszülött számára, de arra a kérdésre, hogy meddig van szüksége valójában a csecsemőnek anyatejre, nem válaszolhatunk. Úgy érezzük, a családoknak kell meghozniok a döntést, és nem a tudósoknak.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/309281.php

Egy hozzászólás a “Az anyatej bonyolultságához fogható újszülött-táplálék még az állatvilágban sincsen”

  1. uniohid said

    “…a gyerekek egészségesen felnőhetnek anyatej nélkül is…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: