Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az űrutazó egereknek májkárosodásuk is lett, nem csak izomsorvadásuk

Posted by Suggestor - 2016. április 22. péntek

Mindössze 13 és fél napot töltöttek az egerek az űrben, és amikor visszatértek, Karen Jonscher (University of Colorado) és munkatársai mintát vettek a májukból, mert tudomásuk volt arról, hogy az űrhajósok diabétesz-szerű tünetekkel szoktak visszatérni, ami rendszerint hamar eltűnik.

„Kezdődő májkárosodást találtunk – mindössze 13 és fél nap után. Az egerek emellett elveszítették izomtömegüket, ezt a jelenséget – az izomsorvadást – ágyban fekvő betegeknél tapasztalhatjuk. Már csak az a kérdés, hol az összefüggés?”

Évek óta tanulmányozzák a tudósok az űrutazás hatását az emberi szervezetre, de a kutatás leginkább a csontokra, az izmokra, az agyra és a szív- és érrendszerre fókuszált. Az, hogy az űrhajósok cukorbetegségre utaló tünetekkel jönnek vissza, arra utal, hogy a nehézségi erő hiánya érinti az anyagcserét, és a máj irányába mutat, ami az anyagcsere egyik fő szerve.

(Az egerek, amelyeknek máját vizsgálták a kutatók, 2011-ben tették meg űrbeli útjukat, a Föld körül keringve. Visszatérésük után kaptak engedélyt a kutatók szerveik vizsgálatára.)

Jonscher és munkatársai megállapították, hogy az űrutazás eredményeképpen felszaporodott a zsír a májban – összehasonlítva a Földön maradt, azonos módon etetett egerekkel.

Ezt kísérte a retinolnak – az A -vitaminnak – az elvesztése, és a zsírt lebontó gének mennyiségének megváltozása. Az egerek a nem-alkoholos zsírmáj betegség jeleit mutatták.

„Ez általában hosszú időt – hónapokat, éveket – igényel, fibrózist* kiváltani az egerekben.”

*fibrózis: amikor a normális májállomány elpusztul, és működésképtelen hegszövetet hagy hátra a működőképes májszövetszigetek körül

„Ha egy egérben a fibrózis kezdeti jelei mutatkoznak – anélkül, hogy megváltozna a tápláléka – 13 és fél nap után, mi történhet az emberrel?” – kérdezi Jonscher.

Mivel a NASA hosszabb űrutazásokat tervez, beleértve a Marsra történő utazást is, ami legkevesebb egy évet vesz igénybe, jelentőségük van ezeknek az eredményeknek.

Hosszabb űrutazás – több hónap – után kellene megvizsgálnunk az egereket, meg kellene néznünk, nem lép-e föl valamilyen kompenzáló mechanizmus, ami megvédi őket a komoly károsodástól.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/uoca-mf041916.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: