Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bélbaktérium-átültetés még hasznos lehet szklerózis multiplexben – segítheti az idegrostok szigetelését

Posted by Suggestor - 2016. április 23. szombat

A Mount Sinai Orvosegyetem professzora, Patrizia Casaccia azonosította azokat a bélbaktériumok termelte metabolitokat, amelyek hatással vanna  az agy myelintartalmára*, csökkentik azt, és depresszió-szerű tüneteket képesek kiváltani. A myelin szerepe a szklerózis multiplex** nevű autoimmun betegségben jut kifejezésre.

*myelin – velős hüvely, amely körbeveszi, szigeteli az idegrostokat, az ingerület vezetésében van szerepe

**A szklerózis multiplex autoimmun betegség, amelyre a myelin-károsodás jellemző. A myelin szigetelő-réteg az idegrostok körül nélkülözhetetlen az agy normális, mindennapi működéséhez. A károsodott myelin megváltoztatja az ingerület-átvitelt és klinikai tüneteket okoz.

A kutatók széklettel baktériumokat ültettek át depressziós egerekből genetikailag eltérő, nem depressziós viselkedésű egerekbe.

Már magában az átültetés elegendő volt ahhoz, hogy visszahúzódó viselkedést váltson ki és megváltoztassa a myelin-gének kifejeződését, és az agy myelin-tartalmát.

„Kutatásunk eredménye segít megérteni a mikroorganizmusok szerepét a szklerózis multiplex befolyásolásában” – magyarázza Casaccia professzor.

„Itt a bizonyíték arra, hogy a bél-metabolitok képesek befolyásolni a myelinréteget, attól függetlenül, milyen az egér genetikai összetétele, make-upja. Remény van arra, hogy ezeket a metabolitokat meg lehet célozni a jövendőbeli terápia érdekében.”

A bélcsatorna és az agy közötti kommunikáció mechanizmusának felderítésére a kutatók azonosították azokat a baktérium-közösségeket, amelyek kapcsolatban állnak a cresol-termeléssel. A cresol az az anyag, ami képessé teszi a vegyületeket arra, hogy átjussanak a vér-agy gáton.

Amikor a kutatók a myelin-képző sejteket cresolnak tették ki, azok elvesztették myelin-képző tulajdonságukat. Ebből arra következtettek, hogy a bélben keletkező metabolitok hatással vannak az agyban a myelin-képzésre.

További kutatásokra van szükség, hogy az egérkísérletből nyert tapasztalatokat ellenőrizzék az embernél, és beazonosítsák azokat a baktériumfajokat, amelyek a myelin-termelés fokozására vannak hatással.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/tmsh-tog042016.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.