Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja az európai mezőgazdaságot

Posted by Suggestor - 2016. április 29. péntek

Sajtóközlemény – kiadja a Magyar Természetvédők Szövetsége

Budapest-Brüsszel, 2016. ápr. 28.

A EU és Egyesült Államok között készülő, viták kereszttüzében álló kereskedelmi egyezmény katasztrofális hatással járna az európai mezőgazdaságra – mutat rá a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége által közzétett új tanulmány.

„Az európai gazdálkodók kisemmizése – A TTIP veszélyei az európai mezőgazdasági termelőkre” c. jelentés áttekinti a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) névre hallgató kereskedelmi egyezmény várható hatásait modellező európai és amerikai tanulmányokat.

A jelentés megállapítja, hogy a TTIP nagymértékben megnöveli majd az Egyesült Államokból származó importot, miközben az uniós termelők haszna csökkenni fog. A tanulmányok szerint az európai mezőgazdaság hozzájárulása az uniós GDP-hez akár 0,8 százalékkal is csökkenhet, míg az amerikai mezőgazdaság hozzájárulása az amerikai GDP-hez akár 1,9 százalékkel is növekedhet. Az amerikai érdekeltségek nettó 4 milliárd euró kereskedelmi haszonnal számolhatnak. [1]

Az előrejelzések szerint számos európai gazdálkodó erősebb versennyel, alacsonyabb átvételi árakkal kényszerül szembenézni, amely Európa-szerte veszélyezteti a gazdaságokat, továbbá negatív hatással lehet a vidéki területekre valamint a fogyasztók érdekeire.

A jelentés szerint egész mezőgazdasági szektorok – mint például a legeltető szarvasmarha tartás kerülhetnek veszélybe az egyezmény hatására. [2] Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának előrejelzései szerint az európai gazdálkodóknak fizetett átvételi árak minden élelmiszer-kategóriában csökkenni fognak. [3]

A TTIP rossz üzlet az európai mezőgazdaság számára. Az előrejelzések szerint az európai gazdák többsége a TTIP vesztesei közé fog tartozni, és sokak közül, akik már most is megélhetési gondokkal küszködnek, ez lesz az utolsó lépés, amely kiüti őket. Jogos az aggodalom, hogy az az európai mezőgazdaságot feláldozzák egy bármi áron megkötendő TTIP megállapodás oltárán – hangsúlyozta Mute Schimps, a Föld Barátai Európa élelmiszer kampányfelelőse.

A nagyvállalati lobbicsoportok az Atlanti-óceán mindkét oldalán nagy erőket vetnek be annak érdekében, hogy beléphessenek a másik fél mezőgazdasági piacaira. Az amerikai fél különösen a magasabb szintű európai élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi normák lebontását tűzte ki célul. Ugyanakkor, még abban az esetben is, ha sikerül fenntartani az európai normák jelenlegi szintjét, az Egyesült Államokból származó megnövekvő import így is el fogja árasztani az európai piacokat, hatalmas mértékű export lehetőséget és profitot biztosítva az amerikai élelmiszeripari vállalatoknak és állatgyáraknak, s ennek az európai gazdák látják majd a kárát.

A TTIP fő nyertesei az élelmiszeripari óriáscégek és az amerikai állatgyárak lesznek, akik már ma is nagyobb piaci erővel és alacsonyabb termelési költségekkel rendelkeznek. Az európai korlátozások bármiféle felszámolása azt jelenti, hogy óriási mértékben megnőne az Amerikából történő import, és ez lenne az utolsó szög az európai mezőgazdaság koporsójában – tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország programvezetője.

A TTIP által az európai mezőgazdaság számára felmerülő lehetséges előnyök csupán csak néhány szektorban realizálódnak, például a sajttermelésben – de még ezeket az előnyöket is elsősorban az határozza meg, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hajlandó feladni a jelenlegi „nem vámjellegű” kereskedelmi korlátozásokat.

Ez a jelentés lényegében megerősíti a magyar kormány megbízásából a Századvég által készített tanulmányban leírtakat, amely szerint a magyar mezőgazdaság számos ágazata (vágott húsok, kukorica, alacsony kategóriájú borok) számára versenyhátrányt jelentene a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény[4] – emelte ki Fidrich Róbert.

A most közzé tett tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a fogyasztóvédelem és a környezetvédelem is a rövidebbet húzhatja, mert mind az Egyesült Államok kormánya, mind a termelőket tömörítő érdekképviseleti szervezetek nyíltan arra szólítják fel az EU-t, hogy gyengítse a védelmet olyan területeken, mint például a génmódosított élelmiszerek engedélyezése, a növényvédő szerekre vonatkozó biztonsági előírások, vagy a hústermelésben alkalmazott hormonok és patogének eltávolítására alkalmazott vegyszeres öblítés tilalma.

„Az európai gazdálkodók kisemmizése – A TTIP veszélyei az európai mezőgazdasági termelőkre” c. tanulmány magyar változata innen letölthető: https://www.foeeurope.org/sites/default/files/eu-us_trade_deal/2016/ttip_farming_report_hungarian_final.pdf

Magyar nyelvű összefoglaló: https://www.foeeurope.org/sites/default/files/eu-us_trade_deal/2016/ttip_farming_factsheet_hungarian_final.pdf

Jegyzetek:

[1, 3] Beckman, J., Arita, S., Mitchell, L., & Burfisher, M. (2015). Agriculture in the Transatlantic Trade and Investment Partnership: Tariffs, Tariff-Rate Quotas, and Non-Tariff Measures.

[2] Minden gazdasági modell az amerikai marhahúsexport jelentős (akár 3 milliárd

dollárt is elérő) növekedésével számol, ha az EU védővámokat megszüntetik. Különösen a magas minőségű húst előállító hagyományos legeltető szarvasmarha gazdaságokat veszélyezteti az olcsóbb amerikai marhahús behozatala.

[4] https://www.scribd.com/doc/285870019/Szazadveg-vitaanyag-I-resz

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .