Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A levegőben lebegő porszennyezés – PM2,5 – jelentősen növeli a rákhalálozás kockázatát

Posted by Suggestor - 2016. május 5. csütörtök

A University of Birmingham és a University of Hongkong közös kutatási projektje derítette ki, hogy a magyarul ‘szálló pornak’ nevezett, a levegőben lebegő porrészecskék, amelyek szénhidrogénekből és nehéz fémekből állnak, és többnyire a közlekedésből és az energia termelésből származnak, megnövelik a rákhalálozási kockázatunkat.

Ezeknek a porrészecskéknek az átmérője kisebb 2,5 mikrométernél. A kockázat növekedése jelentős: minden 10 mikrogramm/köbméter PM2,5 koncentráció emelkedés 22 százalékkal növeli a – bármelyféle – rák miatti elhalálozás kockázatát.

A kutatók a hongkongi idős lakosság mortalitásán tanulmányozták a problémát.

„A többi, hasonló PM2,5 szennyezettségű városnak is üzenjük: csökkenteniük kell a szennyezettségüket, ahhoz, hogy javuljon az egészségük. A légszennyezettség továbbra is egy világos, módosítható egészségügyi mutató” – mondja Dr. Neil Thomas (University of Birmingham).

„A PM2,5 szennyezettségnek való, hosszú távú kitettséget eddig főként a szív- és érrendszeri betegségekkel és a tüdőrákkal hozták összefüggésbe, kevés kutatást végeztek a többi ráktípussal való kapcsolatára. Mi azt gyanítottuk, hogy ezek a részecskék hasonló hatással lehetnek a testben bárhol előforduló ráktípusokra” – magyarázza Dr. Thuan Quod Thach (University of Hong Kong).

A kutatók több, mint 66 000, 65 éven felüli embert toboroztak 1998 és 2001 között, és követték az állapotukat 2011-ig. Figyelték körükben az okspecifikus halálozást, és regisztrálták lakókörnyezetükben a PM2,5 koncentráció alakulását, műholdas és a környezetükben elhelyezett monitorokról származó adatokkal.

Miután kiigazították az adatokat (a dohányzásra vonatkozóan), és kizárták a három éven belül bekövetkezett  halálozásokat, arra az eredményre jutottak, hogy minden 10 mikrogramm/köbméter növekedés a PM2,5 terén, átlagosan 22 százalékkal megnövelte a bármely rákban való elhalálozás kockázatát.

42 százalékkal lett nagyobb a felső emésztőszervi daganatokból eredő halálozás, 35 százalékkal az emésztőszervekhez kapcsolódó szervek: máj, epevezeték, epehólyag és hasnyálmirigy-rák halálozás – minden 10 mikrogramm PM2.5 növekménnyel.

A nőknél 80 százalékkal emelkedett az emlőrák-halálozás kockázata – a 10 mikrogramm/köbméter expozíció növekedéssel. A férfiaknál 36 százalék volt a tüdőrák-halálozási kockázat növekménye – az expozíció 10 mikrogrammonkénti növekedésével.

A kutatók úgy vélik, hogy a PM2,5 és a rák közötti összefüggés magyarázatára a DNS javító funkciójának meghibásodását, a szervezet immunrendszerének megváltozását és a gyulladás miatti jobb vérellátást lehet okolni. (A gyulladás előmozdítja új vérerek növekedését, ami a tumor terjedését idézi elő.)

Az emésztőszervek esetében a nehézfém-szennyezettség a bélcsatorna mikrobáit veszi célba, így befolyásolja a daganat kifejlődését.

Dr. Thach véleménye szerint azonban nem árt az óvatosság: „a levegő szennyezettsége csak egy a kockázati tényezők közül, és lehetséges, hogy a többi, például a táplálkozás és a testedzés jelentősebb hatást gyakorolnak a rák kialakulására, és azok jóval módosíthatóbb tényezők is.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-04/uob-etp042816.php

Egy hozzászólás a “A levegőben lebegő porszennyezés – PM2,5 – jelentősen növeli a rákhalálozás kockázatát”

  1. uniohid said

    “…a magyarul ‘szálló pornak’ nevezett, a levegőben lebegő porrészecskék, amelyek szénhidrogénekből és nehéz fémekből állnak, és többnyire a közlekedésből és az energia termelésből származnak, megnövelik a rákhalálozási kockázatunkat.”

    A ‘szálló pornak’ mondott helyett – a félreértéseket kerülendő (!) – jobb elnevezés legyen: MIKROPOR : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: