Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A népszerű gyomorégés elleni gyógyszerek vesekárosodást okozhatnak

Posted by Suggestor - 2016. május 10. kedd

A Washington University kutatói nagyszabású epidemiológiai vizsgálatot végeztek: több, mint 170 000 ún. proton pumpa gátló gyógyszer (Prevacid, Prilosec, Nexium, Protonix stb, amely csökkenti a gyomorsav-termelést) új felhasználóit, illetve egy másik fajta gyomorsav-csökkentőt (histamin H2 receptor blokkolót) szedőket figyeltek meg öt éven át.

Arra az eredményre jutottak, hogy a proton pumpa gátló – PPI – hatóanyagú gyógyszert használóknál 28 százalékkal növekszik meg a vesekárosodás kockázata. Ezen felül, a PPI-t szedőknél lényegesen gyakrabban alakul ki veseelégtelenség kockázata, mint a H2 receptor-blokkolót szedőknél.

„Az általános feltételezés szerint a PPI-k biztonságosak” – mondja Ziyad Al-Aly, a kutatás vezetője. „A PPI-k ezért nem mentek keresztül olyan alapos vizsgálaton, mint más gyógyszerek, sem a kezelés indokoltságát, sem a terápia hosszúságát illetően.”

Voltak hasonló, veszélyre figyelmeztető kutatások, például a Johns Hopkins Egyetemé, amelyek ugyanerre a következtetésre jutottak, más vizsgálatok egyéb problémákra hívták föl a figyelmet, mint pl. csonttörésre, fertőzésekre.

„A nefrológusok ezelőtt is tudatában voltak annak, hogy a PPI-k képesek károsítani a vesét, egy allergiás reakció alapján, de erről azt gondolták, hogy rendkívül ritkán fordul elő. Kutatásunk bebizonyította, hogy a vesekárosodás sokkal gyakoribb, mint bárki is gondolta volna.”

Mivel ez epidemiológiai kutatás, nem nyújt rá bizonyítékot, hogy a PPI-k okozzák a vesekárosodást. De ezt a negatív kapcsolatot érdemes komolyan venni, különösen azért, mert a PPI-k használata széles körben elterjedt.

Valószínűleg 15 milliónál jóval többen szedik a PPI-ket, mivel anélkül is meg lehet vásárolni, hogy az orvos felírná. (Az USA-ról van szó)

Azért olyan népszerűek ezek a gyógyszerek, mert gyorsan enyhítik a gyomorégés tüneteit.

„Az orvosoknak és a nagyközönségnek tisztában kell lenniük a kockázattal, és korlátozni kell a PPI-k szedését arra az esetre, amikor orvosilag indokolt, és csak a lehető legrövidebb ideig tanácsos szedni.’

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/310045.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A népszerű gyomorégés elleni gyógyszerek vesekárosodást okozhatnak”

  1. Nálunk is meg lehet vásárolni néhány hatóanyagot ezek közül recept nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s