Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kempingezni nem is olyan egészséges dolog

Posted by Suggestor - 2016. május 13. péntek

A sátorban a levegő nem  olyan friss, mint körötte, a szabad levegő. Az Environmental Science & Technology című szakfolyóiratban, az Amerikai Kémiai Társaság lapjában megjelent kutatás szerint a sátor gyártásakor felhasznált égésgátló anyagok bejutnak a zárt térbe, amit a sátorban alvók belélegeznek.

Sajnos, sokan nincsenek tudatában annak, hogy az Egyesült Államokban eladott sátrak égésgátlóval vannak kezelve, ami ugyan megakadályozza, hogy egy, a tábortűzből kipattanó szikra felgyújtsa a sátrat, de a benne lakóknak egészségi (reproduktív vagy fejlődési) problémákat okozhat.

Míg a korábbi kutatások az elektronikus berendezéseket és a bútorokat vizsgálták, ez a kutatás a kempingsátrakat vette nagyító alá.

A kutatók 15 különböző sátor belsejében vizsgálták a levegőt a különféle, ismert égésgátlókra. A levegőminta eltérő koncentrációjú égésgátlót tartalmazott, a sátor típusától függően.

Méréseik alapján egy, a sátorban nyolc órán át alvó ember néhány nanogramm/testsúly kilogramm égésgátlótól egészen 400 nanogramm/testsúly kilogrammig lélegezhet be égésgátlókat.

Ez ugyan kevesebb, mint az USA fogyasztóbiztonsági napi határértéke, ami 5 mikrogramm testsúly kilogrammonként, de a kutatók azt állítják, valamennyi égésgátlót kibocsátó forrást tekintetbe kellene venni.

A gyerekek, kisebb testsúlyuk miatt, nagyobb mértékű expozíciót szenvednek el.

20 önkéntes bőrén ellenőrizték a kutatók az organofoszfát égésgátló koncentrációt, mielőtt, illetve miután felállították a sátrakat. Az eredmény az lett, hogy lényegesen magasabb volt a sátor felállítása után a bőrön mért koncentráció, mint az előtte megállapított..

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/acs-tcc051016.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.