Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Milyen táplálékok csökkentik a krónikus gyulladás kockázatát?

Posted by Suggestor - 2016. május 17. kedd

A Liverpool-i Egyetem Öregedés és a Krónikus Betegségek Intézete összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyekkel megelőzhetjük szervezetünkben a krónikus gyulladást, ami – köztudomásúan – hozzájárul a legalattomosabb betegségek, mint a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához.

A gyulladás természetes módon jön létre a szervezetben, de amikor rossz irányt vesz vagy túl hosszú ideig tart, létre jön a betegség-folyamat.

A polifenoloknak van megelőző szerepük a krónikus betegségek elkerülésében, és a zöldségek és a gyümölcsök tartalmaznak bőségesen polifenolokat.

Ezeknek a mikrotápanyagokban gazdag anyagoknak az egészségre gyakorolt hatása az elfogyasztott mennyiségtől – és annak a szervezetbe való felszívódásától függ.

A polifenolok részt vesznek a sejtek közötti kommunikációban.

A T-limfociták (T-sejtek) a vérrel az egész testünket bejárják, sejt-rendellenességeket, fertőzés nyomait keresve.

Segítik a citokineket (jelzőmolekulákat) az immunválasz megadásában, felgyorsítják a fehérvérsejtek közlekedését a fertőzés vagy trauma helyére. A citokinek működését is befolyásolja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Egyelőre keveset tudunk a különféle fenolok citokin-módosító hatásáról, amit a limfociták indítanak el.

Az Institute of Aging and Chronic Disease (Öregedés és Krónikus Betegségek Intézete) éppen ezeket a különféle polifenolokat, azok hatását tanulmányozta.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a vörös- és a fokhagyma, a kurkuma, a piros szőlő, a zöld tea és az akai bogyó a gyulladásképző  anyagok kibocsátását segítenek csökkenteni a krónikus gyulladás veszélyének kitett emberekben” – jelentette ki Sian Richardson kutató.

„Az idősebb emberek inkább ki vannak téve krónikus gyulladásnak, ők hasznát látják az isorhamnetin, resveratrol, curcumin és vanillic-sav táplálékkiegészítőknek – vagy azoknak a táplálékforrásoknak, amelyek ezeket a bioaktív molekulákat tartalmazzák.”

A tanulmány a British Journal of Nutrition című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/uol-wfc051616.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s