Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mezőgazdaságilag művelt területek nagyban hozzájárulnak a mikroporszemek keletkezéséhez

Posted by Suggestor - 2016. május 18. szerda

A farmok minden egyéb forrást túlszárnyalnak a mikropor (2,5 mikrométer átmérőjű aeroszol) szemcsék keletkezését illetően Európában, az USA-ban, Oroszországban és Kínában – állítja Susanne Bauer atmoszféra kutató (Columbia University’s Center for Climate Systems Research).

A mikropor mélyen behatol a tüdőbe, tüdőbetegséget és szívbetegséget, és világszerte három milliónál is több halálesetet okoz.

A mikropor keletkezéséért a nitrogéntartalmú műtrágyákat (és a haszonállatok trágyáját) okolják, amelyekből a légkörbe ammónia lép ki. Az ammónia a belső égésű motorok, az erőművek, az ipar szennyezőanyagaival, főként nitrogén-oxidokkal és szulfátokkal apró porrészecskéket, aeroszolokat alkot.

Az aeroszolok a farmoktól uralkodó szélirányban elhelyezkedő területeket terítik be. Ezek többnyire sűrűn lakott területek, itt megy végbe a kémiai reakció a nem-mezőgazdasági szennyezőforrásokból (autó, erőmű, ipari tevékenység) származó anyagokkal.

Az a tény, hogy a mezőgazdasági légszennyezésnek reakcióba kell lépnie egyéb szennyezőanyagokkal, jó hír, mondja Bauer, mert az előrejelzések szerint a szigorúbb szabályozás, a tisztább energiaforrások eléggé le fogják csökkenteni a század végére az ipari emissziót ahhoz, hogy a farmok kibocsátása ne jusson elegendő építőanyaghoz az aeroszol képződéshez.

Afrika, Ázsia és a Közép-Kelet egyes részein az aeroszolok képződéséhez szükséges prekurzorok a sivatagi porból, a tengeri permetből vagy természetes forrásokból származnak, hangsúlyozták a kutatók. Afrikában a farmok kibocsátásának erős növekedése, Európában a lassulása várható.

Bauer szerint, ha az ipari kibocsátás csökken a jövőben, a farmok termelte ammónia a troposzféra 2-10 kilométeres magasságába fog felemelkedni. Ott a villámlás és egyéb természeti folyamatok hatására szintén keletkezhetnek mikroporszemcsék – „de az olyan magasan van, hogy nem okozhat nekünk problémát. Azokat a porszemcséket majd magukba foglalják az esőcseppek, és kárt nem okozva kivonják a ‘forgalomból.”

Az írás a Geophysical Research Letter-ben jelent meg.

Forrás:  http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/teia-ams051616.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: