Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Végre nálunk is kimondta egy szakember: a rossz levegő miatt súlyosabb az allergia

Posted by Suggestor - 2016. május 19. csütörtök

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász mondta vasárnap – 2016. május 16-án, hétfőn – az M1 aktuális csatornán, hogy a városok légszennyezettségének jelentős szerepe van a krónikus hörghurut kialakulásában, továbbá, hogy

Magyarországon a városok rossz levegője miatt sokkal súlyosabbak az allergiások tünetei is – például a parlagfű pollenjére rárakódó dízelkorom miatt.

Ugyanakkor azt szerinte nehéz adatokkal alátámasztani, hogy a szennyezett városi levegő tüdőrákot okozna*, a betegség inkább a dohányzással hozható összefüggésbe – hívta fel a figyelmet.

A szálló por (a mikropor) stroke-ot, szívbetegséget, tüdőrákot, valamint krónikus és akut légúti betegségeket okozhat.

Naponta több mint hétmillió ember hal meg a légszennyezés miatt a világon, közülük hárommillió kültéri légszennyezés áldozata – olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében, amely 103 ország 3000 településének vizsgálatán alapult. A vizsgálati eredményeket maguk az érintett országok és más források szolgáltatták 2008 és 2013 között.

*a két állítás között ellentmondás van: a szennyezett városi levegő ugyanis szálló porral (mikroporral) is szennyezett, ami a tüdőgyógyász állítása szerint is tüdőrákot okozhat. Korábbi magyar kutatások szerint (Dr. Pauka- dr.Tóth) a dohányzás is jobban árt rossz levegőn. – a szerk.

Az MTI híre

Forrás: http://www.penzcentrum.hu/biztositas/sulyos_dolog_derult_ki_a_magyar_varosokrol_ennek_komoly_tudobaj_lehet_a_vege.1049620.html?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: