Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fényárban megváltozik az anyagcserénk

Posted by Suggestor - 2016. május 20. péntek

 

Nagyobb lesz az inzulin rezisztenciánk, amikor fényárban vagyunk reggel vagy este. Sőt, este az erős fény még jobban meg is emeli a vércukorszintünket.

 

Az inzulin rezisztencia a szervezetnek az arra való képtelenségét jelöli, hogy megfelelően ki tudja vonni a cukrot – a glükózt – a vérből és ne engedje felszaporodni. Mert idővel a túl nagy mennyiségű glükóz súlygyarapodáshoz, testzsír-képződéshez – a cukorbetegség kialakulásához vezet.

Kutatásunk bizonyítja, hogy az erős, éles fény képes befolyásolni az anyagcserénket. Ez eddig rendben van, csak azt nem értjük még, hogy miért. Elméletben a fénnyel manipulálhatjuk anyagcsere funkcióinkat” – magyarázza Kathryn Reid professzor ( Northwestern University Feinberg School of Medicine).

Korábbi kutatásaik azt mutatták, hogy azok az emberek, akik délelőtt kapták az erős fény nagyobb részét, alacsonyabb súlyúak voltak, mint azok, akik az erős fénynek leginkább 12 óra után voltak kitéve. Ezt a jelenséget szerették volna megérteni a kutatók.

Állatkísérletet végeztek, melyben az egereket állandó fényben tartották, és az egerek megváltoztatták a glükóz anyagcseréjüket, és meghíztak – a kontrollcsoporthoz képest.

Az eredmények azt mutatták, hogy az inzulin nem volt képes levinni a glükózszintet az alapszintre, ha a táplálékukat éles fénynek kitéve fogyasztották el este az egerek” – mondta Ivy Cheung, neurológus. „Az eredményekből az következik, hogy a megvilágítás, a fény erőssége környezetünkben nem közömbös az egészségünkre nézve.”

Gyűlnek a bizonyítékok arra nézve, hogy fény és sötétség egy idő elteltével befolyásolják testsúlyunkat, táplálék felvételünket.

A Northwestern Egyetem kutatói megvizsgálták a reggeli három órában, illetve az esti három órában, kék fénnyel besugárzott környezetben: milyen azonnali hatást vált ki a kísérleti személyek éhségérzetére, anyagcsere funkcióira és fiziológiai aktivitására a fény – összehasonlítva a félhomállyal.

19 egészséges felnőttet véletlenszerű kiválasztással beosztottak a reggeli csoportba, ami az ébredés utáni fél órát jelentette vagy az ébredés utáni 10,5 órakor kezdődő kísérleti csoportba. A fény, aminek kitették őket, kék fénnyel gazdagított volt.

Minden egyes személy eredményét összehasonlították a félhomályos környezetben nyert eredményével – az volt az alapszint. A reggeli csoport fényben ette a reggelijét, az esti csoport fényben ette a vacsoráját.

A kísérlet kimutatta, hogy a kékkel gazdagított fénynek kitettség megváltoztatta az anyagcsere-funkciót – mind reggel, mind este.

Reggel és este a kék fénnyel gazdagított expozíció egyaránt megemelte az inzulin rezisztenciát, az esti azonban még magasabb vércukor-kiugrást is eredményezett.

Amiből arra lehet következtetni, hogy az inzulin este kevésbé képes megfelelően kompenzálni a glükóz-emelkedést.

A kutatási beszámoló a PLOS ONE-ban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/nu-bla051916.php

 

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .