Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emésztőcsatorna és az agy közvetlen idegi kapcsolatban áll egymással

Posted by Suggestor - 2016. május 22. vasárnap

A Helmholtz Association Molekuláris Orvostudományi Központja fedezte fel azt a speciális immunsejtet, amely közvetítőként szolgál a bélbaktériumok és az agy között. Ennek a közbülső láncszemnek a jelentőségére akkor derül fény, amikor hosszú ideig antibiotikumot kell szednie a páciensnek, illetve depressziós az illető vagy skizofréniában szenved.

Egérkísérletben kikapcsolták az egerek bélbaktériumait erős antibiotikummal. Ekkor azt tapasztalták, hogy az egereknek – a kezeletlenekhez képest – jóval kevesebb új idegsejtjük keletkezett a hippokampuszban (az emlékezés központjában).

Romlott a kezelt egerek memóriája is, mert az új agysejtek keletkezése szükséges az agy egyes memóriafunkcióinak működéséhez.

Amellett, hogy kevesebb új agysejtjük keletkezett, az agyban bizonyos specifikus immunsejtek – az Ly6C(hi) monociták – száma is csökkent, amikor a bélbaktériumok ki voltak kapcsolva.

A kutatók arra gondoltak, hogy ezek az immunsejtek lehetnek az ezidáig ismeretlen kapcsolat az agy és a bélcsatorna között.

Dr. Susanne Wolf és csapata tesztelte és megerősítette a feltételezést: amikor a szóban forgó sejteket eltávolították az egérből, az idegsejt-képződés visszaesett, amikor visszakapták ezeket a sejteket, újra felszaporodott az idegsejtek száma.

Kétféle módon gyógyították a kutatók az antibiotikummal kezelt egereket: vagy bizonyos baktériumtörzsek elegyét adták nekik, vagy egy mókuskereket tettek be a ketrecükbe, ahol szabadon mozoghattak, ezzel visszafordították az antibiotikumok negatív hatásait: növekedett a monociták száma, javult az egerek memóriája és javult az idegsejt-képződés.

Az Ly6C(hi) monocitákkal valószínűleg felfedeztünk egy új kommunikációs csatornát az agy és a perifériák között” – állapította meg Dr. Wolf.

A kísérlet nem azt mutatja, hogy valamennyi antibiotikum tönkre teszi az agy működését, mert extrém erősségű gyógyszerkombinációt használtak a kezelés során.

Ugyanakkor, lehetséges, hogy hasonló hatást kiválthat a hosszan tartó antibiotikumos kezelés.”

A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy az antibiotikumok közvetlenül is hatással lehetnek az idegsejtek keletkezésére – a neurogenezisre -, nem csak a bélbaktériumokon keresztül.

Wolf szerint a kutatással megnyílt a lehetőség a mentális rendellenességben szenvedők (skizofrénia és depresszió) kezelése előtt, akiknél szintén a neurogenezis károsodott.

A páciensek a gyógyszerek és a fizikai gyakorlatok mellett hasznát láthatják bizonyos probiotikus készítményeknek. Ennek kipróbálását egy kisebb klinikai vizsgálaton keresztül már tervezzük.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/mdcf-hif051916.php

Egy hozzászólás to “Az emésztőcsatorna és az agy közvetlen idegi kapcsolatban áll egymással”

  1. uniohid said

    “A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy az antibiotikumok közvetlenül is hatással lehetnek az idegsejtek keletkezésére – a neurogenezisre -, nem csak a bélbaktériumokon keresztül.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.