Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emésztőcsatorna és az agy közvetlen idegi kapcsolatban áll egymással

Posted by Suggestor - 2016. május 22. vasárnap

A Helmholtz Association Molekuláris Orvostudományi Központja fedezte fel azt a speciális immunsejtet, amely közvetítőként szolgál a bélbaktériumok és az agy között. Ennek a közbülső láncszemnek a jelentőségére akkor derül fény, amikor hosszú ideig antibiotikumot kell szednie a páciensnek, illetve depressziós az illető vagy skizofréniában szenved.

Egérkísérletben kikapcsolták az egerek bélbaktériumait erős antibiotikummal. Ekkor azt tapasztalták, hogy az egereknek – a kezeletlenekhez képest – jóval kevesebb új idegsejtjük keletkezett a hippokampuszban (az emlékezés központjában).

Romlott a kezelt egerek memóriája is, mert az új agysejtek keletkezése szükséges az agy egyes memóriafunkcióinak működéséhez.

Amellett, hogy kevesebb új agysejtjük keletkezett, az agyban bizonyos specifikus immunsejtek – az Ly6C(hi) monociták – száma is csökkent, amikor a bélbaktériumok ki voltak kapcsolva.

A kutatók arra gondoltak, hogy ezek az immunsejtek lehetnek az ezidáig ismeretlen kapcsolat az agy és a bélcsatorna között.

Dr. Susanne Wolf és csapata tesztelte és megerősítette a feltételezést: amikor a szóban forgó sejteket eltávolították az egérből, az idegsejt-képződés visszaesett, amikor visszakapták ezeket a sejteket, újra felszaporodott az idegsejtek száma.

Kétféle módon gyógyították a kutatók az antibiotikummal kezelt egereket: vagy bizonyos baktériumtörzsek elegyét adták nekik, vagy egy mókuskereket tettek be a ketrecükbe, ahol szabadon mozoghattak, ezzel visszafordították az antibiotikumok negatív hatásait: növekedett a monociták száma, javult az egerek memóriája és javult az idegsejt-képződés.

Az Ly6C(hi) monocitákkal valószínűleg felfedeztünk egy új kommunikációs csatornát az agy és a perifériák között” – állapította meg Dr. Wolf.

A kísérlet nem azt mutatja, hogy valamennyi antibiotikum tönkre teszi az agy működését, mert extrém erősségű gyógyszerkombinációt használtak a kezelés során.

Ugyanakkor, lehetséges, hogy hasonló hatást kiválthat a hosszan tartó antibiotikumos kezelés.”

A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy az antibiotikumok közvetlenül is hatással lehetnek az idegsejtek keletkezésére – a neurogenezisre -, nem csak a bélbaktériumokon keresztül.

Wolf szerint a kutatással megnyílt a lehetőség a mentális rendellenességben szenvedők (skizofrénia és depresszió) kezelése előtt, akiknél szintén a neurogenezis károsodott.

A páciensek a gyógyszerek és a fizikai gyakorlatok mellett hasznát láthatják bizonyos probiotikus készítményeknek. Ennek kipróbálását egy kisebb klinikai vizsgálaton keresztül már tervezzük.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/mdcf-hif051916.php

Egy hozzászólás a “Az emésztőcsatorna és az agy közvetlen idegi kapcsolatban áll egymással”

  1. uniohid said

    “A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy az antibiotikumok közvetlenül is hatással lehetnek az idegsejtek keletkezésére – a neurogenezisre -, nem csak a bélbaktériumokon keresztül.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: