Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az immunsejtek az első ‘táplálékuktól’ válnak kompetenssé

Posted by Suggestor - 2016. május 23. hétfő

Az immunsejtek játsszák a főszerepet szervezetünk karbantartásában, a hibák kijavításában.

Ha megsérülünk, az immunsejtek egy gyors gyulladás-válasszal védenek meg a fertőzéstől, és gyógyítják meg a sérült szövetet.

„Az immunválasz kedvező hatással van az emberi egészségre, azonban több betegség esetében (érelmeszesedés, rák és artritisz) az immunválasz súlyosbítja vagy éppen okozza a betegséget. Ezért annak megértése, hogy mi hozza létre az immunválaszt, életbevágóan fontos a gyulladásos rendellenességek új típusú terápiájának kialakítása szempontjából” – magyarázza Dr. Helen Weavers, a Bristol-i Egyetem Biomedikális Tudományok karának vezető kutatója.

„Kutatásunk kimutatta, hogy első ízben az immunsejtek akkor aktiválódnak, amikor felfalják a közelükben levő,  pusztuló sejtet, – mielőtt még képesek lennének megfelelő választ adni a sérülésre. Ily módon beépül  az immunsejtek molekuláris memóriájába ez a ‘táplálék’, amely aztán kialakítja a gyulladásra reagáló magatartásukat.”

A kutatás során a gyümölcslegyet (Drosophila melanogaster) használták fel annak tanulmányozására, hogyan aktiválódik egy immunsejt (makrofág) a sérülésre vagy fertőzésre.

Genetikai módszerekkel meghatározták, mikor jön létre a molekuláris memória az immunsejtben. A halódó sejt bekebelezése lead egy jelzést, ami megnöveli a ‘Draper’ sérülés-receptor mennyiségét az immunsejtben. Ennek a receptornak a magas szintje már képessé teszi a ‘tanulatlan’ immunsejtet arra, hogy érzékelje a ‘károsodás’ jelet, amit a seb kibocsát. Enélkül a ‘tanulás’ nélkül az immunsejtek nem ‘látják’ a sérülést vagy a fertőzést.

„Kutatásunk igen fontos következményekkel jár a gyógyításra nézve, mert jó néhány emberi betegségnek a helytelen immunválasz az oka. Ha megértjük, hogyan befolyásolja egy halódó sejt bekebelezése az utána következő jelet, új módszereket találhatunk arra, hogyan manipuláljuk az immunsejteket: kerüljék el a szervezet azon részeit, ahol kárt okozhatnak” – hangsúlyozza Paul Martin professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/uob-yaw052016.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: