Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megfutott Baán a Ligetvédők elől

Posted by Suggestor - 2016. május 23. hétfő

Ligetvédők Sajtóközlemény

2016. május 19. 11:20

A Ligetvédők és a fél magyar sajtó hiába várta Baán Lászlót és a Liget Projekt sajtótájékoztatóját, mert az a városligeti jégpályánál elmaradt. A sajtótájékoztatót titokban, csak a „baráti” – azaz, közpénzből kitömött – médiának tartották meg, máshol.

Baán László már annyira fél a budapestiek haragjától, hogy már nem is mer nyilvánosan mutatkozni – állapították meg a Ligetvédők, akik a fél magyar sajtóval hiába várták, hogy a nyilvánosság előtt kihirdesse a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az új Néprajzi Múzeum látványterveit.

A Ligetvédők zöldre festett betonkockákat szerettek volna ajándékozni Baán Lászlónak és a Ligetet beépíteni szándékozóknak, hogy rávilágítsanak: a födémre, mélygarázs fölé felhúzott fűvel a zöldfelület ugyan nő a Városligetben, de a 100-200 éves fák kivágásával, a Liget ökoszisztémájának tönkretételével a Városliget nem zöldebb lesz, hanem elpusztul. A Városliget elpusztítása pedig azt jelenti: a budapestiek nem élvezhetik tovább a csendet, a hűs levegőt a fák között, a parkot. Az évekig tartó építkezéssel ugyanis több tízezer tonna betont nyomnak a Ligetbe – amely ezzel teljesen elveszti a park jellegét.

Az emberek ennyire magukénak érezhetik ezt az egész tervet, ha a fejük felett, párt-alapon eldöntötték, hogy beépítik a Ligetet.

A budapestiek 75%-a nem ért egyet a Budapest tüdejének a beépítésével, de a hatalomnak ez nem számít – a lényeg, hogy rengeteg közpénzt szórhatnak ki a haveroknak. Eddig több, mint 10 milliárd forint folyt el a propagandára, a tervekre és ingatlanbérlésre – ennyit tett a Liget Budapest, ahelyett, hogy ebből a pénzből rég megújította volna a parkot.

7 probléma az új épületekkel, az új Néprajzi Múzeum tervével a Ligetben:

1. Az alapprobléma: „gombhoz a kabátot” – az épületekhez igazítják a maradék zöld területet – nem előbb a tájépítészeti pályázatot vitatják meg, és annak alapján a Liget rendezését.

2. Az új Néprajzi Múzeumnak elsősorban a méretével van baj: majdnem 30 méterrel hosszabb, mint a Parlament, és alig marad el a kínai Nemzeti Múzeum méreteitől.

3. Az épület el fogja állni a talajvíz áramlását. Ennek következtében a fák a környéken ki fognak száradni, viszont a környékbeli pincéket elönti a talajvíz. Házak fognak megrogyni. A tervek teljesen elmaszatoltak: nem tudni, hogy az építkezés pontosan milyen környezetkárosítással járna a föld alatt; mi történik majd a talajvíz áramlásával, mi lesz a fák gyökereivel?

4. A terveken az épület tetején minimális földvastagságot ábrázoltak és fákat. Ez így nem reális (az az 50 cm es talajréteg fákkal tiszta hazugság).

5. Az épület hatalmas mesterséges felülete folyamatos karbantartása rengeteg pénzbe kerül – ezt nyilván az adófizetők fogják megfizetni hosszú távon. A projekt költése már így is 10 milliárd forint felett jár és még csak propagandára, meg irodabérlésre költöttek…

6. A tegnapi „médiaesemény” (fogócskázás és bújócskázás a nyilvánosság és a Ligetvédők elől) után nyilvánvaló: a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt fél a nyilvánosságtól. Nem merték nyilvánosan bemutatni a terveket. Baán Lászlóék félnek, hátat fordítanak a budapestieknek.

7. A tájépítész szakma fellázadt a Liget Projekt ellen – csak 7 pályázatot adtak be, nyilván azt is meghívásra. Ebből 5 pályázathoz készült olyan verzió is, amikor nincsenek épületek a Ligetben. A Ligetvédők követelik, hogy ezeket is hozzák nyilvánosságra!

8. Nincs átgondolva az elvesző parkolóhelyek pótlása sem, sem a P+R, sem a VI., VII. ker. lakosok számára – 2000 ingyenes parkolóhely szűnik meg, lesz helyette 600 fizetős és közben növekszik az autóforgalom.

Ligetvédők Sajtóközlemény

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2016/05/19/megfutott-baan-a-ligetvedok-elol

Egy hozzászólás a “Megfutott Baán a Ligetvédők elől”

 1. uniohid said

  “.
  .
  .
  8. Nincs átgondolva az elvesző parkolóhelyek pótlása sem, sem a P+R, sem a VI., VII. ker. lakosok számára – 2000 ingyenes parkolóhely szűnik meg, lesz helyette 600 fizetős és közben növekszik az autóforgalom.

  Ligetvédők Sajtóközlemény”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: