Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A testedzés mint rákellenes terápia

Posted by Suggestor - 2016. május 25. szerda

Számos kutatás kimutatta, hogy az edzés javítja a rákos emberek életminőségét.

De a Montreal-i Egyetem kutatója, Dr. Fred Saad urológus-onkológus még tovább ment: ő hisz abban, hogy a testedzésnek közvetlen hatása van a rákra, hogy olyan hatékony, mint a gyógyszerek, még a betegség előrehaladott állapotában is.

„Az áttéttel rendelkező páciens tipikusan elzárkózik a mozgástól, csak üldögél. Úgy véljük, ez  a rák előrehaladását mozdítja elő.”

Robert Newton professzorral együtt (University Exercise Medicine Research Institute igazgatója, Ausztrália)  egy nemzetközi kutatást vezetnek, amelynek az a célja, hogy bebizonyítsa: az edzés szó szerint meghosszabbítja az áttéttel rendelkező páciens életét.

„Ebben a stádiumban a páciens várható élettartama két-három év. Mi szeretnénk a halálozást legkevesebb 22 százalékkal csökkenteni, ami körülbelül hat hónapot tesz ki. Ez egyenértékű egy új gyógyszer hatásával. Az edzéssel egy kiegészítő gyógymódot adhatunk a betegnek, olyat, ami ráadásul költségkímélő.”

Dr. Saad a 3 fázisú klinikai kísérletéről az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves találkozóján fog beszámolni, amit június 3 és 7 között tartanak Chicago-ban.

A kutatás már beindult Írországban és Ausztráliában, a következő hetekben újabb hatvan kórház toborozza a résztvevőket szerte a világon. Összességében, nagyjából 900, előrehaladott prosztatarákban szenvedő résztvevőre számítanak.

„Úgy fogjuk vizsgálni az edzést, mintha gyógyszer volna, amit a standard kezelés mellé kapnak. Minden beteg megkapja a legújabb tudományos eredmények szerinti kezelését, folytatják a terápiát, szedik a gyógyszereiket. De a páciensek felét pszichoszociális támogatásban részesítjük, azt az általános tanácsot adva nekik, hogy végezzenek testedzést. A csoport másik fele szintén részt vehet egy intenzív edzésprogramban” – magyarázza.

Az ‘edzés-orvosi’ szakértő, robert Newton professzor állította össze a specifikus erősítő és kardio-tréning programot a páciensek számára – az „edző” csoportban.

„Háromszor egy héten egy-egy órás aerobik és rezisztencia tréning vár rájuk. Egy speciális edző felügyeli őket az első 12 hónapban, utána már közvetlen felügyelet nélkül folytathatják az edzést. Értékelni fogjuk az életminőséget, az étvágyat, a kezelés tűrésének képességét – a megerősödött fizikum viszonylatában” – jelentette be Newton professzor.

Vérminta vétellel és izombiopsziával vizsgálják majd az edzés hatását.

„A rákos betegek egy sor komplikációnak néznek elébe, ha már áttét van: csonttöréseknek, komoly fájdalomnak. Reményeink szerint az edzés megerősíti az izmaikat és a csontjaikat” – fűzte hozzá Dr. Saad.

Azt feltételezik a kutatók, hogy az edzésnek közvetlen hatása is van a rák progressziójára – amellett, hogy segíti a pácienst a kezelés tolerálásában. Hiszen hosszabb ideig fognak élni.

Ennek a nagyszabású kutatásnak – amely száz egynéhány kutatót foglalkoztat majd Kanadában, az USA-ban, Írországban, Ausztráliában, az Egyesült Királyságban – öt évig nem lesznek ismertek az eredményei.

Hogy kiterjesztik-e a kutatást más típusú rákra is? Korai még erről beszélni, de a kutatók azt tartják, hogy az edzés lesz a soron következő rákellenes terápia.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/uomh-efa052016.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: