Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szennyezett levegő felgyorsítja az artériák meszesedését

Posted by Suggestor - 2016. május 27. péntek

Korábbi epidemiológiai kutatásokkal már kimutatták a szívbetegség és a (por)részecske szennyezés közötti összefüggést, de azoknak a vizsgálatoknak az adatgyűjtése eredetileg más célokra történt, így korlátozott lehetőségeket nyújtott.

A MESA rövidítésű (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis and Air Pollution), hosszú távú kutatás, amely 6000 embert vont be az Egyesült Államok hat államából a vizsgálatba, kimutatta a vizsgálat tíz éve alatt, hogy a levegő szennyezés –  még a határérték alatti is! –  felgyorsítja a lerakódást az erekben.

Az erek megkeményedése szívrohamot idézhet elő. A kutatók több ízben mérték a szívartériákban a kalciumlerakódást CT felvétellel, és lakcím alapján értékelték az egyes személyek levegőszennyezettségnek kitettségét.

„A kutatás új információt nyújt arra nézve, hogyan érinti a légszennyezés a fő biológiai folyamatokat, amelyek végül szívbetegséghez vezetnek” – jelentette ki Dr. Joel Kaufman a University of Washington környezet- és foglalkozás-egészségügyi és epidemiológia professzora.

„Bizonyítékaink megerősítik azt a törekvést, ami világszerte tapasztalható a környezeti levegő szennyezettségének visszafogásában.”

A kutatók kikalkulálták minden egyes személynek a mikropor (a 2,5 mikronnál kisebb porrészecskék) expozícióját. Ez a por annyira kicsi, hogy szabad szemmel nem látható. A PM 2,5 mellett még mérték a nitrogén oxid, a nitrogén dioxid és a korom expozíciót.

A kutatás kiterjedt a résztvevők környezetének és lakásának levegőszennyezettségére is.

2000 és 2012 között az epidemiológiai kutatásban résztvevők több alkalommal is CT vizsgálaton vettek részt, hogy megállapítsák a kalciumlerakódás mértékét a szívartériákban.

A legerősebb összefüggést a mikroporra és a gépjármű közlekedéshez kapcsolódó szennyező gázokra (nitrogén-oxidok) mutatták ki.

Eszerint minden 5 mikrogramm/köbméter PM2,5 koncentráció emelkedés – vagy 35 ppb nitrogén-oxid koncentráció emelkedés a résztvevőknél 4 Agatston egységgel gyorsabban meszesítette el az szívartériákat.

„Ezt a hatást még az Egyesült Államokban is meg lehetett figyelni, ahol – más országokkal összehasonlítva – kiemelkedően jól sikerült csökkenteni a szennyezést” – mondta Kaufman professzor.

Az expozíciók alacsonynak minősültek – a környezeti levegőre vonatkozó határértékhez képest. (Az előírt éves átlag a PM2,5 koncentrációra 12 mikrogramm/köbméter.)

A MESA résztvevői esetében 9,2 és 22,6 mikrogramm/köbméter között változott a PM2,5 koncentráció.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/uowh-ssh052316.php

Egy hozzászólás to “A szennyezett levegő felgyorsítja az artériák meszesedését”

  1. uniohid said

    “A legerősebb összefüggést a mikroporra és a gépjármű közlekedéshez kapcsolódó szennyező gázokra (nitrogén-oxidok) mutatták ki.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.