Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Erős vagy gyenge a cirkadián ritmusunk? Mindez egy fehérjétől függ

Posted by Suggestor - 2016. május 28. szombat

A Salk Institute kutatói felfedezték az éjjel-nappal váltakozó ritmusunk főszereplőjét: egy fehérjét, aminek REV-ERBα a neve. Ez a fehérje szabályozza a cirkadián ritmus erősségét az emlősökben. Szokatlan ez a felfedezés, mert a legtöbb cirkadián ritmussal összefüggő gént és fehérjét egyszerűen a napszak vagy a nappal hossza szabályozza.

A cirkadián ritmus azt jelenti, hogy a gének és a fehérjék a szervezetünkben lényegesen mások nappal, mint éjszaka. Ennek a a 24 órás ritmusnak a megtörése okozza a hosszabb utazáskor észlelt fáradtságot, alvási nehézséget, megváltoztathatja az étvágyat és az alvási szokásokat napokra, sőt hozzájárulhat a szívbetegség, a rák és az alvási nehézségek kialakulásához.

„Akár Beethoven 9. szimfóniájáról van szó, akár a szervezetünk génjeinek szimfóniájáról, az is szükségeltetik hozzájuk, hogy meghalljuk, meghallgassuk” – mondja ronald Evans, a Salk Intézet Génlaboratóriumának igazgatója. „Kutatásunk bemutatja, hogyan játssza el a REV-ERBα fehérje a molekuláris karmester szerepét beállítva a hangerőt – vagyis ‘fel- illetve letekerve’ gének ezreinek aktivitását.”

Mindössze annyi elég a hormonszint megváltozásához, hogy megváltozik a cirkadián ciklus erőssége, beleértve azt a hormonszintet is, ami felébreszt bennünket reggel. Ez annyit jelent, hogy a gének csökkent aktivitásával élő embereknek kevesebb kedvük és energiájuk van a napi tevékenységhez.

Az előző kutatások azt mutatták, hogy a gének ciklikusan változnak: fel és le mennek a nap folyamán, és hogy ezeknek a géneknek a megváltoztatása a ciklus hosszának változásával jár, rövidebb, illetve hosszabb lesz a cirkadián ritmus 24 óránál. 2012-ben Evans kutatócsoportja kimutatta, hogy a REV-ERBα sok ilyen génhez kötődik, lefékezi őket, amikor éjjel vagy nappal kifejeződik.

A team most elemezte a REV-ERBα szintjeit és molekuláris jellemzőit az egér májában, egy egész napon át. Azt találták, hogy miután a szintje elérte a csúcsot a nap folyamán, két másik fehérje (a CDK1 és a FBXW7) közbe lépett, és a legalacsonyabbra csökkentették a szintjét az éjszaka közepén.

Míg a kutatók befolyásolták ezeket a fehérjéket, hogy meggátolják a REV-ERBα lebomlását az egér májában, a génkifejeződés normális nappali fluktuációját elnyomták vele, de ez a ciklus időzítését nem érintette. Érdekes, hogy a génkifejeződés tevékenységének alig-alig történő változtatásával is erősen befolyásolták a metabolizmust, a zsírok és a cukrok szintjét a vérben.

„Ez a kutatás hozzájárul a molekuláris bizonyítékokhoz, hogy a cirkadián óra, a belső óránk szabályozza a glükóz és a zsír anyagcserét, új terápiás utat mutatva” – jelentette ki Steve Kay, a Scripps Kutató Intézet elnöke, aki szintén részt vett a munkában.

Azt, hogy mennyire szükséges a cirkadián ciklus erősségének szabályozása, bizonyítja, hogy a REV-ERBα fehérjehiányos egereknél zsírmáj alakult ki. A ciklus intenzitásának szabályozása tehát elsőrendű fontosságú.

„Úgy véljük, akinek gyenge a cirkadián ciklusa, nem kap elegendő jelzést a fiziológiai feladatok elvégzéséhez. Ha fordítva, valakinek extra erős a cirkadián ciklusa, az valószínűleg szintén nem jó. Az evolúció kifejlesztette számunkra az ‘éppen megfelelőt’, az optimálist, az egészségest” – magyarázza Zhao.

„Gyógyszeresen tudjuk kezelni ezt a rendszert. Minél többet tudunk arról, hogyan is csináljuk, annál jobban tudjuk befolyásolni a metabolikus betegségeket és ráktípusokat, amelyek a cirkadián ciklushoz köthetők.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/si-put052516.php

Egy hozzászólás to “Erős vagy gyenge a cirkadián ritmusunk? Mindez egy fehérjétől függ”

  1. uniohid said

    „Ez a kutatás hozzájárul a molekuláris bizonyítékokhoz, hogy a cirkadián óra, a belső óránk szabályozza a glükóz és a zsír anyagcserét, új terápiás utat mutatva”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.