Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogy mennyire vagyunk bölcsek, az a szituációtól is függ

Posted by Suggestor - 2016. június 6. hétfő

Valószínűleg úgy gondoljuk, hogy vannak emberek, akik mindig, minden körülmények között bölcsen viselkednek. Pedig valójában mi valamennyien eltérő szintjeit mutatjuk a bölcsességnek, az egyik esetben ilyen, a másikban olyan mértékű bölcsességről teszünk tanúbizonyságot. Bölcsességünk mértéke egyebek között attól is függ, hogy egyedül vagyunk-e adott esetben vagy egy barátunkkal – állítják a Waterloo Egyetem kutatói.

A bölcs reagálást a kutatás úgy definiálja, mint az intellektuális alázat, mások nézőpontjának figyelembe vétele és a kompromisszumkeresés kombinációját.

„Kutatásunk nem hagyja figyelmen kívül, hogy van egy személyes komponense is  a bölcsességnek, de az még nem a teljes kép. A hétköznapi élet szituációi hatással vannak személyiségünkre és a bölcs reagálásra való képességünkre is” – magyarázza Igor Grossmann professzor (Waterloo Egyetem Pszichológia tanszék).

A bölcs reagálás nem is olyan ritka dolog a hétköznapi életszituációkban, mint gondolnánk – mutatják a megfigyelések. Figyelemre méltó, hogy a különböző embereknek csak bizonyos szituációkban mutatkozik meg a bölcsességre való  képességük.

„Példák tömegét tudnám felhozni arra, hogy a rendkívül jó kritikai érzékkel rendelkező emberek vagy etikai szakértők prédául esnek a szituációnak, és hibádzik belőlük a reagálás során az éleslátás vagy éppen az etikai érzék. Kutatásunk arra enged következtetni, hogy az ilyen példák nem kivételek. Nem tudunk mindig a bölcsesség kútfői lenni, ezért veszélyes dolog általánosságban kijelenteni, hogy ez meg az az ember bölcsen fog viselkedni a magánéletében vagy tanárként egy osztályteremben.”

Amikor a szituációkat és a feltételeket vizsgálták a kutatók, amelyek között az egyes ember bölcsen vagy éppen nem bölcsen viselkedik az életben, rájöttek, hogy sokat meg lehet tudni a bölcsességet előmozdító szituációkról, és meg lehet alkotni ilyen szituációkat a mindennapi életben.

Grossmann professzor nagy fába vágta a fejszét: tervbe vette, egy hosszú távú kutatással kideríti, hogyan lehet megtanítani az embereket bölcsen reagálni a saját életük eseményeire.

A kutatás a Social Psychological and Personality Science című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/uow-sft060316.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s