Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Természetet a városokba – az egészségünk érdekében!

Posted by Suggestor - 2016. június 7. kedd

A modern városi környezetre jellemző a vibráló benyomásözön, látvány, hangok és szagok egyvelege, ami serkentőleg hat a kreativitásra, önkifejezésre és innovációra sarkall. A város pergő ritmusára hangolódnak az itt élők.

De mi ennek az ára?

A University of Washington professzora, Peter Kahn adja meg a kérdésre a választ.

„A nagyvárosban élő gyerekek sohasem látják a csillagokat. Ahogy egyre nagyobb városokat építünk, már nem is tudjuk, mennyire tönkre tesszük kapcsolatunkat a természettel, az igazi, élő természettel, létünk ősforrásával”- mondja Kahn professzor, aki a University of Washington Pszichológia tanszékének és Környezeti és Erdészeti Tudományok Intézetének intézményvezetője.

(Kahn professzor vezeti az Emberi Interakció a Természettel és a Technikai Rendszerekkel elnevezésű laboratóriumot.)

A szerzők – Kahn professzor és Terry Hartig (Uppsala University, Svédország) kiemelik, hogy erős érzelmi és mentális feszültséget generálnak a városok a lakóikban.

Gyakoriak a mentális betegségek és az érzelmi-hangulati rendellenességek – és bár több tényezőt is okolhatunk érte, ezek közül a természethez való hozzáférés hiánya minden bizonnyal az egyik.

„Irdatlan mennyiségű betegséget generál a természetes környezettől való elszakítottságunk” mondja a professzor.

A sűrűn lakott városok lakóinak hétköznapjaik során nagyon kevés vagy éppen semmi kapcsolata nincs a természetes környezettel. Ez a hiány termeli ki a „generációs környezeti amnéziát is.

A Kahn által használt kifejezés részletes magyarázatot kap legutóbbi könyvében: itt kifejti, hogyan alkot minden egyes generáció új elképzelést magának arról, ‘mi a környezetileg normális’ azon az alapon, hogy mit tapasztalt gyerekkorában.

Ha egy gyerek sohasem bújt át csendben a bozóton, hogy megpillantson egy élőlényt, sohasem nyújtogatta a nyakát fölfelé, egy öreg Douglas fenyő teteje felé, felnőttkén nem tűnik föl neki, hogy leromlott az erdő, vagy hogy élőlényei védelemre szorulnak.

Túl nagy a városok zsúfoltsága, ezért nem tudják a városok – a városi lét előnyei mellett – a természethez való hozzáférést is nyújtani.

Ha az embereket bezsúfoljuk a városokba, annak komoly következményei lesznek a jövő generációk egészségére nézve.

„Azt akarom mondani, hogy megteremthetjük a természetességet a városokban is, de nem az építkezések ilyen skáláján, amit alkalmazunk ma a városokban. Semmi természetes nincs egy megacity-ben.”

Vannak bizonyos módjai annak, hogy bevigyük a természetet a városba. Ehhez olyan épületek kellenek, amelyeknek ablakai vannak, amit ki lehet nyitni, beengedni rajta a friss levegőt és a természetes fényt. Több tetőkertet kell építeni és megteremteni a városi kertgazdálkodást, tág tereket kell létrehozni az épületek között azért, hogy láthassuk, szagolhassuk, tapinthassuk a természetes növényzetet.

Ez a gyógymód akkor hatásos, ha megbecsüljük a természetet a városközpontokban. A szabad terek, a kollektív akarat létre fogja hozni a változást.

Nem elég bevinni a természetet a városba. Az embereknek tudniuk kell mit kezdeni vele, hogy megtapasztalják a természet fizikai és pszichikai hatását önmagukra, és kollektíve elmozduljanak természet megértése és megbecsülése felé.

Ha van például egy hely a hivatal közelében, ahol ebédidőben leülhetünk a fűbe és lábunkat a talajba mélyeszthetjük, az ilyen érzékszervi tapasztalatok elmélyítik személyes ragaszkodásunkat a természethez.

A természetközeli helyekkel együtt, tudatosan megtervezett városok ösztönöznek és energetizálnak, és egyúttal lelkileg és mentálisan is pihentető természeti környezetet nyújtanak.

A jól megtervezett városok, amelyek az elmét és a lelket is – testközelben elérhető – regenerálódásra hívják, mind a társadalom egészségét, mind az ökoszisztéma épségét támogatják” – zárják mondanivalójukat a szerzők.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/uow-fct060316.php

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.