Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A cinkhiány megbetegít

Posted by Suggestor - 2016. június 10. péntek

A cinknek mint nyomelemnek lényeges funkciója van az élő szervezet anyagcseréjében. A Müncheni Műszaki Egyetem kutatása szerint még a minimális cinkhiány is tönkreteszi az emésztést, pedig ekkor még nyoma sincs bőrproblémáknak vagy fáradtságérzetnek.

Az a javaslatuk, hogy még rövid távon is érdemes elkerülni a cinkhiányos táplálkozást.

Ha az állatok takarmánya enyhe cinkhiányt mutatott, romlott a hasnyálmirigy emésztési aktivitása, ami együtt járt az emésztés észre vehető romlásával – már a kezdeti szakaszban, állapította meg a München-i Műszaki Egyetem Állattakarmányozási tanszékének vezetője, Daniel Brugger.

Míg az előző kutatások csak a klinikailag kimutatható cinkhiánnyal foglalkoztak, ők a cinkkel jól ellátott állatok funkcióit hasonlították össze az enyhén cinkhiányos állatokéval.

Hogyan reagál a szervezet a kifogyóban lévő cink-raktárakra?

Eleinte semmilyen látható jele nincs a cinkhiánynak, de apró változások már megfigyelhetők a májban és a vérben.

Újszülött kismalacokat tartottak eltérő mennyiségű cinket tartalmazó táplálékon, hogy megfigyelhessék náluk a korai cinkhiány állapotát: milyen hatásuk van a kiürülő cink-raktáraknak az anyagcserére.

Egyfelől megfigyelték, hogyan próbálja hatékonyabban felszívni a szervezet a cinket, másfelől azt látták, hogy csökken a hasnyálmirigy cinkkiválasztása.

A kifejezett – klinikai – cinkhiány idővel csökkenteni fogja az állat étvágyát.

„Ezzel kapcsolatban különféle feltételezések keletkeztek, pedig a valóság az,, hogy a megemésztetlen táplálék, ami a cinkhiány miatt felgyülemlik a tápcsatornában, az csökkenti az étvágyat, nem a bolygóideg” – magyarázza Brugger.

A hasnyálmirigynek cinkre van szüksége az emésztéshez, mert a hasnyálmirigy végzi az emésztés és az energiaháztartás szabályozását a szervezetben: ezért pumpálja folyamatosan a cinket az emésztőtraktusba.

Ha egy élőlény kifogy a cinkből, a minimumra csökkenti a hasnyálmirigy a cinkkiválasztását.

Brugger elmélete onnan indult ki, hogy ezt a jelenséget az emésztéshez kapcsolta.

A haszonállatoknál a kapott takarmány megemésztése rendkívüli gazdasági jelentőséggel bír, főleg az élet első néhány hetében.

„Kutatásunkkal bebizonyítottuk, hogy közvetlen összefüggés van a hasnyálmirigyben az emésztőenzimek mennyisége és a szervezetben a cink koncentrációja között.

A táplálkozásban még a rövid idejű cinkhiányt is célszerű elkerülni: azt tanácsolhatjuk az embereknek, hogy időről időre fogyasszanak el egy-két tojást.”

Különösen a vegetariánusok, vegánok és az idősebb emberek ügyeljenek a cinkbevitelre, mert az enyhe cinkhiány gyulladások felszaporodásához vezethet.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/tuom-adl060916.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.