Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha LED fény éri a tejet, kellemetlen mellékízt kap

Posted by Suggestor - 2016. június 11. szombat

A Cornell Egyetem Élelmiszer-tudományi tanszékének kutatói kiderítették, hogy a LED fényforrásnak (light-emitting diode) akárcsak három-négy órán át kitett tej minőségében észre vehető minőségromlás áll be. Az így keletkezett minőségromlás jóval nagyobb, mintha a mikrobák szaporodtak volna el benne természetes úton, a tárolás ideje alatt.

Egyébként, LED fénytől megbízhatóan védett csomagolásban a tej két hétig tartja meg a minőségét – állapították meg a kutatók.

Minthogy a tejtermelők és az élelmiszer-kereskedők is energiatakarékos megoldásra törekednek a világításnál, akaratlanul is tönkre teszik a tej minőségét.

„Valami rejtélyes okból szeretjük, ha ragyogó fényben fürdenek áruházaink – és tejes polcaink” – mondja Robin Dando, az egyetem munkatársa. „Kétségkívül vonzó látvány, de károsítja a termékek minőségét.”

Azt már tudjuk, hogy a tej érzékszervi minőségét és tápanyagtartalmát károsan befolyásolja a napfény és a mesterséges fényforrások. A riboflavin és más, hasonlóan fényérzékeny összetevők aktiválódnak a tejben a fény hatására, elektronok áramlanak ki gyors egymás után-ban, amelyek tönkre teszik a fehérjéket és oxidálják – avassá teszik – a zsírokat.

Ennek következtében a tej íze a kartonpapíréhoz vagy a műanyagéhoz lesz hasonlatos.

Az összes, jelenleg használt tej-csomagoló eszköz bizonyos mértékig átereszti a fényt, még az átlátszatlanra tervezett palackok is. A legjobb minőségű tejeknél is kialakul így a mellékíz.

A LED fényforrás a kék fény spektrumában, 460 nanométer körül sugároz. A LED fény csúcsértéke közel van ahhoz a szűk tartományhoz, amelyben a riboflavin felveszi a fényt, ezért következik be a tápanyagromlás és azzal együtt a minőségromlás.

„LED fénynek kitettség nélkül a legtöbb pasztőrözött tej 14 napig megőrzi jó minőségét. Ahhoz, hogy tovább javuljon a tej minősége, a fényvédő csomagoló anyagot kell továbbfejleszteni.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/cu-cso060916.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s