Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kagylók héja sokkal vékonyabb, mint ötven évvel ezelőtt

Posted by Suggestor - 2016. június 18. szombat

A Csendes-óceánban, Washington partjainál 1970-es években gyűjtött kaliforniai kagylók héja átlagosan 32 százalékkal vastagabb, mint a jelenlegieké, a University of Chicago biológusai szerint.

Az ezer-ezerháromszáz évvel ezelőtti kagylók héja pedig 27 százalékkal még az 1970-es évekbeli kagylókénál is vastagabb. (Ezek az amerikai bennszülöttek anyagából kerültek a kutatókhoz.)

A kagylók csökkenő héj-vastagságát valószínűleg az óceán savasodása okozza – ami pedig a légkörbe kerülő széndioxid koncentrációjának növekedéséből adódik.

„Az archív anyagot a Makah törzs és az Olympic National Park bocsátotta rendelkezésünkre, hogy dokumentálni tudjuk ezt az aggasztó jelenséget” mondja Cathy Pfister ökológia professzor.

Előző kutatásaiban Pfister professzor és munkatársai a Tatoosh szigetnél dokumentálták a víz csökkenő pH-ját.

2011-ben tovább elemezték a jelenkori kagylók, az 1970-es években gyűjtött kagylók – és a helyi Makah törzs által időszámítás előtt 668-ban és 1008-ban gyűjtött kagylók szén- és oxigén izotópjait.

Az új kutatásban összehasonlították ugyanezen kagylók héjának vastagságát.

A Makah Kulturális és Kutatóközpont által rendelkezésre bocsátott kagylók átlagos vastagsága 27,6 százalékkal volt nagyobb, mint a modern kagylóké. A különböző bennszülött törzsek élőhelyéről, Sand Point-ból előkerült, 2150 és 2420 évvel korábbira tehető kagylók héja pedig 94 százalékkal bizonyult vastagabbnak modern társainál.

A héjvastagság csökkenését valószínűleg az óceán savasodása okozza, bár a kutatók szerint tekintetbe kell venni más környezeti tényezőket is, mint például a táplálék ellátottságot.

A kutatókat aggasztja a kaliforniai kagyló jövője: a vékony héja miatt sebezhetőbbé válik a környezeti ártalmaknak és a ragadozóinak.

„A kaliforniai kagyló gyakori faj az Egyesült Államok nyugati partjainál, sorsa befolyásolja ragadozóinak sokaságát. Rendkívül fontos, hogy többet tudjunk meg arról, hogyan változik ez a faj az óceáni feltételek változásával.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/uocm-mms061416.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.