Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Évtizedek óta betiltott vegyszerek károsítják a tengeri élővilágot

Posted by Suggestor - 2016. június 20. hétfő

Átvétel a Greenfo.hu-ról

Veszélyben a cápák és kardszárnyú delfinek: hosszú életük során szöveteik megtelnek méreganyagokkal. A szakmában csak POP-nak nevezett „perzisztens szerves szennyezők” veszélyes szerves vegyületek, melyek a természetben akár évtizedekig is fennmaradnak.

Zsírban oldódnak, ezért nem ürülnek ki az állatok szervezetéből, viszont nagy mennyiségben halmozódnak fel a zsírszöveteikben. Egy a Science szaklapban publikált kutatás szerint a táplálkozási piramis magasabb szintjein már komoly gondokat okoznak ezek a méreganyagok. Az áldozatok éppen a csúcsragadozók; a kardszárnyú delfinek, nagy fehér cápák, jegesmedvék. Többségük az elfogyasztott nagy mennyiségű hallal mérgezi magát, de az emlősök a zsíros anyatejjel már kicsinyeiknek is nagy adagokat adnak át.

Jó példa a poliklorinát-bifenil (PCB) története, melyet 1979-ben tiltottak be az USA-ban, 1981-ben Nagy Britanniában és 1987-ben az Európai Unióban. A hírhedt vegyület mégis megtalálható a tengeri élővilágban, az északi sarktól az Antarktiszig – emelte ki a tanulmány két szerzője, Paul Jepson és Robin Law.

A patológus Jepson hozzátette: a PCB és más hasonló vegyületek gyengítik az állatok immunrendszerét, és rontják a reprodukciós képességet. A kutatók szerint a legrosszabb helyzet a kardszárnyú delfineknél tapasztalható: emlősök, sokáig élnek és rengeteg halat esznek. Borjaik ráadásul akár két évig is anyatejen élnek, melyből még DDT-is ki lehet mutatni a mai napig. Az Európa körüli vizekben kevés kardszárnyú delfin maradt, de ezek szaporodása is szinte megállt – jelezte Jepson.

A mérgek nem állnak meg a tengerben.

Finnországban például legfeljebb két, Balti-tengerből kifogott hering elfogyasztását javasolják havonta, húsukban annyira sok a méreganyag. A szakemberek szerint a problémát a szárazföldön lehetne megoldani.

A vegyszerek, hulladékok szigorúbb kezelésével kellene csökkenteni a tengerbe jutó mennyiséget, ezután lehetne csak azon gondolkodni, mit kezdjünk a tengerben látszólag vég nélkül forgó mérgekkel.

Forrás:

http://greenfo.hu/hirek/2016/06/18/evtizede-ota-betiltott-vegyszerek-karositjak-a-tengeri-elovilagot

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: