Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A művészet, bármilyen szinten művelik is, stresszoldó hatású

Posted by Suggestor - 2016. június 21. kedd

A kreatív művészetterápia oktatója Girija Kaimal (Drexel University) fiziológiai tények alapján állítja, hogy – még ha sem tapasztalatunk, sem érzékünk nincs is – a rajzoláshoz, festéshez, kollázskészítéshez, az alkotómunka akkor is kikapcsol.

„Meglepő is volt, és mégsem volt meglepő. Hiszen ez az alapeszméje a művészetterápiának: mindenki kreatív lesz és képes kifejezni magát a vizuális művészetekben, ha segítséget kap. De azt elvártam volna, hogy talán erősebb hatással lesz azokra, akiknek volt előzetes gyakorlatuk, tapasztalatuk.”

Biológiai jelző anyagokat – például hormonértéket – szoktak használni a stressz értékelésére. A kortizol az egyik ilyen hormon, amit nyálmintából nyernek. Minél magasabb egy személy kortizol értéke, annál inkább stressz alatt van az illető.

Kaimal kutatásához 39 – tizennyolc és ötvenkilenc év közötti – résztvevőt hívtak meg egy 45 perces alkotómunkára. (Nyálmintát vettek tőlük a munka előtt is, és után is.)

Anyagot biztosítottak, papírt és színes krétát, tollat, kollázshoz való anyagot, egyébként semmilyen instrukciót nem adtak. Minden egyes résztvevő azt használt fel az anyagból, amit jónak látott. Egy művészet terapeuta mindenesetre jelen volt, ha éppen segítségre volna valakinek szüksége.

A kísérletben résztvevőknek a fele úgy nyilatkozott, hogy igen korlátozottak a tapasztalatai a művészi munkában.

A kutatók a nyálmintákból megállapították, hogy a résztvevők 75 százalékának csökkent a kortizol szintje az alkotómunka alatt, de a csökkenés mértéke nem függött az előző tapasztalattól.

Maguk a résztvevők így nyilatkoztak élményeikről:

„Nagyon pihentető volt.” „Öt perc elteltével már kevésbé szorongtam. Kevésbé foglalkoztam azokkal a dolgokkal, amiket még nem csináltam meg, és még meg kell csinálnom.”

Ugyanakkor a résztvevők negyedének magasabb lett a kortizol szintje – ami a kutatók szerint nem olyan rossz dolog.

„Némi kortizol kell az ember működéséhez” – magyarázza Kaimal. „Kortizol szintünk, például, folyamatosan változik a nap folyamán. A legmagasabb a reggeli órákban, energiát ad, hogy elkezdjük a napot. A művészi alkotómunkába belefeledkeztek vagy kihívásnak érezték a résztvevők.”

A következő kísérletben más jelző értékeket is megnéz Kaimal csoportja: az alfa-amilázt és az oxitocint.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/du-aas061516.php

Egy hozzászólás a “A művészet, bármilyen szinten művelik is, stresszoldó hatású”

  1. uniohid said

    “… ez az alapeszméje a művészetterápiának: mindenki kreatív lesz és képes kifejezni magát a vizuális művészetekben, ha segítséget kap.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: