Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az ellenfél szemének járásából kiolvasható, magasabb értékű lapjai vannak vagy kicsik

Posted by Suggestor - 2016. június 24. péntek

A Colorado College (USA) és az Emory University kutatói azt állítják, le tudják olvasni a szeme járásából az ellenfélnek a  blackjack kártyajátékban, milyen értékű lapok vannak az illető kezében. A trükk a belső számolási művelettel van összefüggésben. Ahogy csendben, fejben összeadják a lapok értékét, önkéntelenül is sokat mondó pillantásokat produkálnak.

A vizuális számsorban jobbra állnak a magasabb számok, balra a kisebbek. Amikor magas lapok vannak az illető kezében, futólag jobbra pillant, amikor alacsonyabb lapjárása van, balra pillant.

Két kísérletet végeztek a kutatók, reális élethelyzetben. Ezért választották a blackjacket, ezt a kártyajátékot, amelyben a játékosoknak szüntelenül számolniuk kell, húzzanak-e további lapokat, kockáztatva azt, hogy akkor meg ‘besokallnak’, ha újabb lapot húznak. Ilyenkor a játékos fejében folyik a számolás: hozzáadja a következő lap értékét a meglevőkhöz.

58 résztvevővel játszották a blackjack számítógépes változatát, és Holmes csapata elemezte, milyen irányban mozog a játékosok szeme, amikor összeadják a lapok értékét.

A játékosok spontán szemmozgása vízszintes tengelyen lapjaik összértékét tükrözte. A résztvevők balra pillantottak, amikor alacsony lapjaik voltak, illetve jobbra, amikor nagyobbak. A jobbra, illetve balra pillantás csak a lapok összértékétől függött, nem befolyásolta a lapok száma vagy az éppen akkor húzott lap értéke.

„Az még további kutatás tárgyát képezi, hogy segít-e ez a megfigyelés a blackjack játékosoknak. Ha relatíve kicsi a szem elmozdulása, lehet, hogy észre sem veszi a tapasztalatlan megfigyelő.Talán egy tréning segíthetne ezen, hogy megbízhatóbban alapozhassanak a szemmozgásra.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-06/s-goy062116.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: